Verliefd op Cala Blava

Dit artikel werd op 14 september 2014 aan dit blog toegevoegd

Marie-José van der Kolk is beter bekend als de zangeres Loona. Een gesprek met “het Hollandse meisje uit het vissersdorp”.

loonaPalma de Mallorca – “In Spanje denken ze dat ik een Duitse ben en in Duitsland denken ze dat ik Spaans ben. Dan begin ik in het Duits te praten, met het accent er doorheen, maar dan denken ze dat dit door het Spaans komt”, vertelt Marie-José van der Kolk mij tijdens een prettig gesprek op het terras van bar Cappuccino aan de Paseo Maritimo. Een paar verfspetters op haar handen en de vrijetijdskleding verraden dat ze ergens aan het schilderen is. Dat ergens is een huis in Cala Blava dat ze pas heeft gekocht. Marie-José van der Kolk is ook Loona, de zangeres die het voor elkaar kreeg om in 1998 met de wereldhit Bailando 8 weken op nummer 1 te staan. Het is ook de artiest die meer dan 10.000.000 (!) cd’s verkocht, die twee maal de prestigieuze Duitse muziekprijs de Echo in ontvangst mocht nemen, die met Hijo de la luna wederom een nummer1 hit scoorde (meest succesvolle Spaanse nummer in de Duitse hitlijsten) en die met de Mallorcaanse DJ Sammy een superhit had met het nummer Boys of Summer.

DJ Sammy belandde een jaar later wederom hoog in de hitlijsten met het nummer Heaven (nummer 1 in Engeland en nummer 2 in Amerika). In diverse bladen vond ik berichten over Loona’s eerste bezoek aan het grote gala evenement White Tie & Tiara Ball in London. Dit is een jaarlijks terugkerend exclusief bal waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de Elton John Aids Foundation. Elton John zelf is de organisator en dit jaar bevonden zich op zijn landgoed gasten zoals Madonna, George Michael, Pamela Anderson, Sting, Liz Hurley en Donatella Versace, om er maar een paar te noemen.

Loona vond het prachtig om mee te maken. “Het was gigantisch mooi, alles was tot in de puntjes verzorgd. Je zag alleen maar diamanten. Zelf had ik een kleine tiara (hoofdsieraad), wel een hele mooie echte Swarovski met zilver en goud. Maar daar zag je dus echte diamanten, alles fonkelde. Die prinsessen van Denemarken hadden allemaal van die mooie tiaria’s om. Als je dat allemaal ziet, dan denk je echt “dit is de wereld van glitter and glamour”. Dan had je de Bentleys, de rode loper. Er stonden al mensen op de weg naar zijn landgoed klaar met stoeltjes en zitjes, net als bij de Elfstedentocht. Allemaal wilden ze die Bentleys en Rolls-Royses zien rijden. Je mocht ook alleen in een Rolls-Royse of Bentley voorrijden. Zelf zat ik in een hele mooie Bentley. Ja, dat is heel erg apart en heel bijzonder.”

‘Tegenover mij zit een spontane vrouw die bezig is met het schilderen van haar huis en waarbij je niet zou denken dat ze in een Bentley bij Elton John voor de deur stond.’

Tegenover mij zit een spontane vrouw die bezig is met het schilderen van haar huis en waarbij je niet zou denken dat ze in een Bentley bij Elton John voor de deur stond. Het contrast is nogal groot, maar dat vindt Marie-Jose het leuke aan haar beroep. Marie-José: “Ik hou heel erg van dat contrast. Net als Lisa Minelli: oorbellen in, zwarte eyeliner op en ik ben de artiest. Als dat er allemaal weer af is, dan ben ik weer dat Hollandse meisje uit het vissersdorp. Dat wil ik ook graag zijn. In Nederland zijn we natuurlijk een nuchter volkje en daar ben ik wel blij mee. Dan ga je er niet te veel in geloven, want dat kan het gevaar zijn. Kijk, ik heb een huis gekocht in Cala Blava en ik vind het dan heerlijk om te renoveren, om mee te werken met iedereen, jezelf te zijn. Sommige jongens weten wel wie ik ben, die komen ook naar de BCM iedere donderdag. Ze staan vaak met hun oren en ogen te knipperen en te klapperen, want dan sta ik te zingen met m’n hakjes en alles aan. Dan ben ik de artiest.”

Het nummer Bailando betekende de grote doorbraak. Er gebeurde van alles. Loona trad vóór dit nummer uitkwam jaren lang op met DJ Sammy onder de naam Carisma. Ze scoorden diverse hits waaronder Life Is Just A Game in 1995, gevolgd door You’re My Angel, waarmee DJ Sammy feat. Carisma echt doorbrak. De start van het “Loona project” zaaide bij de toeschouwers soms wel enige verwarring. Loona: “Toen in 1998 Bailando insloeg als een bom, hadden heel veel mensen niet door wie nou wie was. Het werd uitgebracht onder de naam DJ Sammy presents Loona, waardoor veel mensen dachten dat Sammy de artiest was en daarna dat Sammy Loona was. Ze hebben ook een poos gedacht dat ik DJ was, nu nog zeggen ze wel “nou, goed gedraaid hoor.
Het was erg verwarrend, maar nu is alles beter opgesplitst.”

Doe je ogen dicht en geniet van het moment

Veel jonge mensen dromen over niets anders: een nummer 1 hit hebben en overal optreden. Loona zelf volgde destijds wel het advies van haar moeder op: doe je ogen even dicht en geniet van het moment. In het begin van die succesperiode vond ze het eigenlijk wel logisch dat het een hit was, want het was toch een goed nummer. Nu kan ze dat beter relativeren: “Nu pas kun je zien dat het wel mazzel was, geluk. Alles gebeurde op de juiste tijd, we hadden een super marketingconcept, het was gewoon goed. Ik had nog een dansje bedacht en dat werd een nationale dans in Duitsland. Als ik daar vandaag de dag optreed, doen de mensen dat dansje nog steeds. Het was de tijd waarin alles klopte, absoluut. En dat heb je niet altijd. Ja, de sterren stonden goed. Ook in 1999, in 2000 en in 2002 hebben we ook nog een superhit gehad met Rythm of The Night. Dat was toen een goede insteek, een nummer met een beetje Oosterse invloeden. Daarna heb ik een poosje rust genomen.”

In het privé-leven van Marie-José alias Loona verliep het emotioneel bijna net zo heftig als bij haar successen. In een kort tijdbestek verliest ze haar moeder, van wie ze altijd intens hield en op 10 februari 2005 wordt haar eerste kindje geboren. Ze heet Saphira Maria en heeft een Mallorcaanse vader (DJ Sammy). Maar het verdriet als je zo vroeg je moeder verliest, steek je niet zo maar even weg. Het was een moeilijke periode voor Loona, die in 2003 en 2004 niet meer optrad. “Ik heb ook een jaar niet op willen treden, ik heb alle optredens afgezegd. Wel heb ik met Sammy opgetreden, omdat ik me daar een beetje achter kon verschuilen, dan ben ik niet zo pertinent op de voorgrond. Loona was toen te dichtbij.”

Heel vaak denk ik er over na, was Tears in Heaven een goede zet of niet. Maar ik vind, in je leven moet je nergens spijt van hebben.

In 2004 bracht Loona het bekende nummer Tears in Heaven van Eric Clapton uit. Een prachtig nummer waarin Loona zoals ze zelf zegt zichzelf kon verliezen en ook verschuilen. Ze stuurde eerst een persoonlijke brief naar het management van Eric Clapton en daarna kreeg ze toestemming. “Ik heb gewoon gezegd, ik voel me nu gewoon zo, ik vind me heel erg in jouw woorden en als artiest zou ik heel graag dat liedje willen zingen en het liefst ook uit willen brengen”, vertelt ze. Het was een spontane actie.

Marie-José: “Heel vaak denk ik er over na, was Tears in Heaven een goede zet of niet. Maar ik vind, in je leven moet je nergens spijt van hebben. Alles heeft wel een reden, geloof ik. Nooit had ik het gedurfd om als de artiest Loona met een zelf geschreven song op de markt te komen en dat de mensen zouden komen met ‘Ach, nu wil ze opeens haar eigen liedjes schrijven’ en ineens die insteek maken. Dat had ik nog erger gevonden, want dan was ik zo persoonlijk geweest. Het publiek is hard, ook al zijn ze hartverwarmend, ze kunnen je ook neermaaien. En daar ben ik altijd bang voor geweest. Misschien ook, omdat ik weet dat ik altijd een zangeres zal blijven die gecategoriseerd wordt als misschien eenvoudig of wat dan ook.”

In Duitsland is ze nog steeds razend populair. Twee keer was ze te gast in de in Duitsland goed bekeken Harald Schmidt talkshow. “Ik werd daar echt even door de malle molen gehaald. Zingt ze wel echt, is het geen fake? Ik heb daar toen onder begeleiding van een gitaar een liedje live gedaan en alles was goed.” Verder verscheen Loona in de Duitse talkshow Herman & Tietjen en kent ze de Duitse showmaster Oliver Geissen erg goed door haar optredens in zijn show.

Naast Duitsland is Loona natuurlijk ook heel vaak op Mallorca. Loona: “Ik ben hier een beetje blijven hangen. Ik heb 10 jaar in Playa de Palma gewerkt. Joy Palace was mijn start. Het is zelfs zo dat ik me makkelijker in het Spaans kan uitdrukken dan in het Nederlands. Maar ik ben absoluut Nederlandse en kan niet zonder Nederland. Over 2 weken ga ik er weer naar toe. Als de tijd het toelaat, dan ga ik iedere 3 of 4 maanden. Lekker pannenkoekenmix halen. Of dropjes, ontbijtkoek, Bambix, ook voor m’n kind, en als het lukt Americain Filet. Mijn broer is nu hier en heeft Dua Punotti meegenomen, dat is zo lekker! Als je in mijn keuken komt, zie je allemaal van die zakjes van Honig en Knor”, vertelt ze lachend. “Maar nu kun je aan de Playa de Palma ook die lekkere paprikachips kopen. Je ziet ze bij steeds meer supermarkten.”

In 2003 maakte Loona samen met DJ Sammy een wereldtournee. Het was een ongelooflijke ervaring. Loona: “Die 2 weken in Australië waren heel leuk. Dat was de Rumba tour. We begonnen in Brisbane en gingen de hele onderste kust langs. We waren in Adelaide, Melbourne, Sydney, boven aan de Gold Coast. En we reisden mee met artiesten zoals Pink, Destiny Child, John Bon Jovi. Bij ieder concert waren zij er ook. Bij het ene concert zat je met je tentje naast Pink, een andere keer naast Bon Jovi. Je kreeg echt een band met ze. De roadies gingen dan met alle apparatuur over de weg en wij vlogen van city naar city, dat was heel apart. Echt een rockerscultuur.”

Wat is het mooiste plekje op Mallorca, vraag ik en spontaan antwoordt ze “Cala Blava”. Loona: “Ik ben er verliefd op geworden. Mijn huis is ook zo goed gesitueerd. Ik woon direct met een eigen strandopgang aan een Cala. Het huis ligt aan een torrente en daardoor heb ik alleen maar bomen om heen. Dat is wat ik altijd een beetje miste hier, die bosomgeving, de lucht van bomen. En door die torrente heb ik alleen maar bomen die altijd groen zijn, dus ook in de zomer.”

Tot slot vraag ik of ze nog iets zou willen zeggen tegen de lezers van dit blad. “Ik vind dat de Nederlanders iets hechter met elkaar zouden kunnen zijn. Er is een Nederlandse school en daar zal ik tegen de tijd ook zeker mijn kindje op doen. Maar ik zou het leuk vinden als er iets meer saamhorigheid zou zijn. Ik heb nog steeds zoiets van ‘waar zitten ze nou, die Nederlanders?’ Die Duitsers zoeken elkaar allemaal op, allemaal gezellig in die Duitse tentjes. Misschien dat wij toch een beetje dat ‘easy going’ hebben, dat wij allemaal onze eigen weg gaan.”

Verder zie ik nu ik mijn kindje heb wat er ook allemaal mist hier. Ik zou hier graag een kinderboerderijtje willen opzetten. Dat is echt noodzakelijk. Ik had er nu gewoon de tijd niet voor, maar als je meer mensen hebt en je hebt saamhorigheid, dan sta je sterker. Ik weet zeker dat er zoveel leuke dingen in Nederland zijn die zo ten goede zouden komen aan het eiland. Als we gewoon de dingen ook een beetje internationaler maken, dus ook met Spaans erbij. Bijvoorbeeld een kinderdagverblijf met onze eigen ideeën en visie. Ik doe mijn kindje hier niet op een kinderdagverblijf, want dan denk ik dat ze de hele dag binnen zit. In oktober zeggen ze hier al ‘oei, het is zo koud hoor, we gaan naar binnen’. Dat zijn dingen, daar kun je de Mallorcanen ook op attent maken. Hier hebben ze bijvoorbeeld ook al angst als er een hond blaft. Kinderen groeien niet zo met dieren op zoals wij dat kennen. De gewone oud-hollandse kinderboerderij met een vijver en een paar eenden, een geitje, dat is toch het allerleukste om met een kindje naar toe te gaan. Die overleven het hier wel hoor. Dus ik zou het heel erg leuk vinden om meer ideeën om te zetten. Ik ben zeker iemand die zich daar voor in wil zetten. Absoluut.” Meer weten over Loona? Kijk dan op www.loona.com.

Dit artikel verscheen op 15 september 2006 in uitgave 59 van maandblad Mallorca Vandaag.

Hijo de la Luna

Tears in Heaven

Bailando

https://youtube.com/watch?v=FXAhHZLIpsU

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.