After Christmas party

‘Alsjeblieft, voor jou!’

‘Voor mij?’, vraag ik. Het is een idiote vraag die ik wel vaker stel als ik iets krijg. Dit keer volgt de eveneens idiote vervolgvraag.

‘Mag ik het openmaken?’

Nu is het wachten op het voor de hand liggende antwoord. Ja hoor, daar is het al.

‘Tuurlijk, nu openmaken!, roept mijn zus opgewonden. En daar begin ik voorzichtig aan plakbandjes en strikjes te trekken. Na veel gefrunnik scheur ik de verpakking eraf.

‘Een Pivoting Hairclipper van Philips. Whauw!! Zoiets wilde ik altijd al hebben!’

‘En nu heb je er één! Je roept toch altijd dat je die paar haren ook wel zelf kunt verwijderen? Nou, dit apparaat is ideaal. Het is een tondeuse met diverse haarstanden.’

Ze heeft gelijk. Aan de op mijn hoofd gelegen landingsbaan met links en rechts wat plukken haar heeft de kapper doorgaans niet veel werk. Bovendien voel ik me nooit op m’n gemak in een kapperszaak. Het gaat mij altijd veel te langzaam. Bij de laatste kapper, ik wissel geregeld van kapper, zag ik hoe eenvoudig het meisje met een tondeuse over mijn hoofd gleed. Toen ze er ook nog bij vertelde welke standen ze gebruikte, wist ik 100 procent zeker dat ik vanaf die dag zelf mijn haar zou doen. En nu komt mijn zus dus met het gepaste kerstcadeau.

Op zondagavond, Tweede Kerstdag, sta ik voor de spiegel om mijn haar te knippen. Ik heb de gebruiksaanwijzing drie keer goed doorgelezen en begin met een lage stand. Ik schuif de tondeuse vanaf mijn linkeroor naar boven en zie de haren eraf vallen. En nog een keertje. De lengte is precies goed. Nu rechts. Hé, waarom doet ie het niet? Ik klop de haren eruit, maar er gebeurt niks. Stekker erin, stekker eruit. Niks. Nada de nada, alles ist vorbei.

Ik denk na. Morgen om 08.30 uur word ik op mijn werk verwacht. Ik kijk in de spiegel. De nacht zit er op. Ik heb me met een hoestende stem ziek gemeld en rij nu met een pet op mijn hoofd en zonnebril op mijn neus richting de dichtstbijzijnde elektronicazaak.

(Deze tekst verscheen eerder in dagblad De Pers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.