Wat is een kristalbed?

kb

Je energievelden (ook wel chakra’s genoemd) in balans brengen of je psyche, lichaam en geest van een reinigende kracht voorzien. De diverse aanbieders van het kristalbed geven er hun eigen omschrijvingen aan. Het kristalbed is een uitvinding van Joao de Deus, een man uit Brazilië die zichzelf een medium en „psychische chirurg“noemt. Door een uitzending bij Oprah Winfrey (zie onderaan) werd hij internationaal bekend. In 2008 verscheen de documentaire “Healing” met daarin o.a. mensen die vertellen over hun ervaringen bij Joao de Deus.

Iemand nodigde mij een keer uit om op zo’n bed te gaan liggen. Ik moet zeggen, het was een bijzondere ervaring. Je doet niets anders dan gewoon ontspannen liggen. Om meer over dit fenomeen te weten te komen bezocht ik vier verschillende kristalbedden bij vier verschillende mensen. In Berlijn was ik op bezoek bij Monja, een vrouw die ook massages geeft. Ook bezocht ik in de Duitse hoofdstad een zogenaamde “Heilpraktikerin” met een homeopathische praktijk, die kristalbedbehandelingen aanbiedt. In Düsseldorf stond het bed bij een pilateslerares en in Amsterdam vond ik het kristalbed bij de Braziliaanse Elizabeth da Silvera Barbosa, die al acht jaar bij de eerdere genoemde Joao de Deus in Brazilië werkt. Twee keer per jaar reist ze daar naar toe. Kortom, dezelfde bedden op verschillende locaties met verschillende eigenaars.

Elizabeth da Silvera Barbosa groeide op in Rio de Janeiro. Ze woont al vele jaren in de Nederlandse hoofdstad. Sinds twee jaar beschikt haar woning aan de Admiralengracht over het kristalbed. Het bed zelf is niet bijzonder. Dat kan een normaal, doorsnee bed of zoals hier in Amsterdam, een massagetafel zijn. Het gaat ook niet om het bed maar om de kristallen. Die zitten in het apparaat dat met het woord kristalbed wordt aangeduid. Dit apparaat bestaat uit een verticale stang met bovenop een horizontale stang. Aan de horizontale stang bevinden zich zeven kristallen. Achter deze zeer heldere en gepolijste kwartskristallen verbergen zich gekleurde lampjes. Elk kristal wordt op ongeveer 30 centimeter boven het lichaam precies boven een van de zeven energiecentra (chakra’s) geplaatst. Er is gekozen voor gekleurde lichtjes om de frequentie van de chakra kleuren te complementeren. Licht en energie stralen dus door het kristal naar het betreffende energieveld. De lichtjes gaan aan en uit, waardoor volgens Elizabeth de energiecentra worden schoongemaakt en in balans gebracht. De kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en wit corresponderen met de zeven verschillende chakra’s.

Tegen een kleine vergoeding kunnen mensen van het bed gebruik maken. Bij Elizabeth kosten 20 minuten  € 20,00, net als in Duitsland. Ik vraag haar hoe je op het idee komt om zo’n bed aan te schaffen? “Een paar jaar geleden had ik de mogelijkheid om zelf een kristalbed te kopen en de toestemming om mensen te helpen om hun energie weer in balans te brengen. Ik vond het belangrijk om ook mensen in Nederland te kunnen helpen, mensen die niet de mogelijkheid hebben om naar Brazilië te reizen. Soms zijn mensen fysiek niet meer in staat om te reizen of ze hebben niet de financiële mogelijkheden”, aldus Elizabeth da Silvera Barbosa.

Het is de bedoeling dat je in witte kleding op het bed ligt, badend in de energie, zoals Elizabeth het op haar website beschrijft. Het bed wordt zowel door mensen gebruikt die ziek zijn als door mensen die vanuit spirituele overwegingen een dergelijke behandeling willen ondergaan. Ik vraag aan Elizabeth of mensen niet met te hoge verwachtingen op zo’n bed gaan liggen, dat ze denken na zo’n behandeling opeens genezen te zijn. Elizabeth vertelt dat sommige mensen denken dat het apparaat en de entiteiten voor de genezing zorgen. “Die entiteiten en het apparaat dienen alleen ter ondersteuning. Daarnaast moet je allereerst echt bereid zijn voor zo’n sessie en dat begint met liefde. Als je eerst van jezelf houdt, dan kun je ook van anderen houden en ook in contact komen met het goddelijke.”

Ik heb gezien dat iedere aanbieder van het kristalbed er op eigen wijze mee omgaat, er een eigen persoonlijk verhaal bij heeft. Uiteindelijk zie ik het zelf als een vorm van ontspanning met wat extra’s, om het maar zo uit te drukken. Ik heb het gevoel dat de batterij weer is opgeladen. Dat heb ik ook na een rondje joggen, maar een keertje op zo’n kristalbed liggen is een welkome afwisseling. Monja uit Berlijn legde me nog uit dat door de werking de lichaamscellen worden gerevitaliseerd en het zelfgenezend vermogen gemobiliseerd. “Bergkristallen hebben zowel genezende alsook beschermende eigenschappen. Ze helpen om bepaalde energie te kanaliseren. Je moet je voorstellen dat het werktuigen zijn, die we met onze verbeeldingskracht kunnen gebruiken. Daarom zijn heldere gedachten ook belangrijk als je van het bed gebruik maakt. Het zenuwstelsel wordt rustig, daardoor slaat je hart rustiger, je bloeddruk normaliseert en je ademhaling wordt dieper. Lichaamsfuncties die door elkaar waren geraakt, worden zo weer genormaliseerd”, aldus Monja, die verder laat weten dat er met het kristalbed positieve ervaringen bij adhd, slaapproblemen, stemmingswisselingen en concentratieproblemen zijn opgedaan.

Meer informatie over het kristalbed staat op de volgende websites

Kristbalbed in Amsterdam (NL/GB)

Kristalbed in Düsseldorf (D)

Advertenties

One thought on “Wat is een kristalbed?

  1. Hoi Allard, enerverend, zou graag eens op een kristallbed liggen….doet me denken aan de Lightbeamer van Aura-Soma, maar misschien is het kristallbed een meer intens gebeuren….laat je weten mocht ik in de gelegenheid komen voor een kristallbedervaring ! Dank voor het artikel ….goed en zeer informatief geschreven…..lieve groet Li Koelan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s