Archief

Naar Buiten Jongmensch

Nog een herblog, nu over een ander tochtje door de omgeving

Blog Allard van Gent

bordNaar Buiten Jongmensch! Het zijn de woorden van de legendarische dichter en schrijver Johnny van Doorn die mij deze zaterdagochtend dwingen mijn woning te verlaten. Eindelijk schijnt de zon weer eens volop en ligt Berlijn onder een strak blauwe hemel. Vervolgens hoor ik Johnny van Doorn roepen „De geest moet waaien!“ Naar buiten, de geest moet waaien. Goed idee, maar waarheen? De stad in of de stad uit? Ik wil de stad uit, de natuur in, lopen en dus bekijk ik op Google maps de omgeving van Berlijn. Ik waag een gokje en noteer „Groß Schönebeck“ in mijn navigatie-apparaat, spring in de auto en verlaat via Alexanderplatz en Prenzlauer Berg de stad, op weg naar het groene leven.

Onderweg rij  ik over de kasseien  van een heerlijk gehucht met een paar scheve huizen, een mestkar en een oude brievenbus. Ik hou van dit soort surrealistische plekken. Al hobbelend geniet ik…

View original post 1.191 woorden meer

Een bijzonder park

Bij mooi weer een mooie gelegenheid om een mooi park te bezoeken, gelegen tegen de Pools-Duitse grens

Blog Allard van Gent

Hermann von Pückler-Muskau Hermann von Pückler-Muskau

In de jaren tachtig demonstreerden mensen in Berlijn tegen de muur. Gisteren demonstreerden mensen in Berlijn voor behoud van een stuk van dezelfde muur. Het is een rare wereld. Op de zonovergoten maandag besluit ik me niet met dat stuk muur bezig te houden en verlaat wederom de stad, op weg naar een uniek park, dat deels in Polen en deels in Duitsland ligt. De ontwerper was een rokkenjager, salonheld, vorst, pasja en dandy tegelijk. Naast gepassioneerd landschapsarchitect was hij ook wereldreiziger en schrijver. Zijn naam is Hermann von Pückler-Muskau, die vooral in de regio Lausitz nog immer wereldberoemd is.  Het aanleggen van landschappen was zijn lust en zijn leven. De aanleg van het Muskauer park nam 30 jaar (1815-18459) van zijn leven in beslag. Over het park zelf zegt de excentrieke Pückler: “…wie Muskau heeft gezien, kon in mijn hart kijken.”

Vandaag verlaat ik via stadsdeel…

View original post 1.282 woorden meer

« Oudere berichten