Stof tot nadenken

AdSense en AdWords zijn bekende  advertentieprogramma’s van Google. Uit zeer onofficiële bronnen hoorde ik dat de internetgigant bezig is met de ontwikkeling van het advertentieprogramma Brainads. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kwantummechanica, die er – kort door de bocht gezegd – van uitgaat dat alles wat wordt waargenomen afhankelijk is van de waarnemer. De eerste testen met BrainAds schijnen voorspoedig te verlopen. In de praktijk betekent het dat Google de nu al bestaande Google advertenties aanpast aan jouw gedachten. Nu is het nog zo dat de advertenties worden aangepast aan de content op de website.

Als ik via Google op “hondenvoer’ zoek, dan verschijnen er aan de rechterkant van mijn beeldscherm  advertenties over hondenvoeding. Bij BrainAds speelt de betekenis van het zoekwoord geen rol van betekenis meer. Hoe werkt het? Je geeft een zoekterm op. Rechts verschijnen weer de bekende GoogleAds. Maar boven in beeld zie je nu een horizontale balk met  kleine advertenties die te maken hebben met je gedachten. Dus als ik tijdens het zoeken denk aan de winterbanden die ik morgen wil aanschaffen, dan verschijnen er bovenin advertenties die met winterbanden te maken hebben, ook al zoek ik naar kruidenthee of kamerplanten.  Ik vroeg mijn onofficiële bron wat er gebeurt als je niet denkt. Wel, ze hebben bij de testen aan sommige mensen gevraagd om niet te denken. Het probleem was alleen dat die mensen daar dan weer over nadachten.

Het is in de proefversie wel zo, dat een graadmeter aangeeft hoeveel procent van de gedachten daadwerkelijk zijn opgepikt door Google.  Bij BrainAds blijft de adverteerder gewoon betalen voor zijn advertenties. Hij hoeft alleen maar aan te geven of hij j wel of niet in het Brain Ads programma opgenomen wil worden. Niemand weet nog hoe Google die gedachten kan ‘vangen’. Dat heeft alles te maken met de mogelijkheden binnen de kwantummechanica. Eén tak van industrie staat trouwens al te trappelen van ongeduld om mee te doen, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen bijna dagelijks aan hun producten denken.  Het is nog niet bekend om welke tak van industrie het hier gaat. Dat is nog iets om over na te denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.