Bloemetjesceremonie

Het is zaterdagavond laat. In Nederland zoeken alle columnisten van radio- en televisieprogramma’s, week- en dagbladen vliegensvlug hun pen of toetsenbord. Allen hebben ze televisie gekeken en allen hebben gezien dat het tijd is voor een sportieve revolutie.  Zondag is het vast en zeker het gesprek van de dag. Dit keer zijn ook alle schrijvers van ingezonden brieven en schrijvers van lezerscolumns in rep en roer. Ook zij geloofden zaterdagavond laat hun ogen niet. Zelfs de columnisten die normaal niet perse over sport schrijven, vonden het een indrukwekkende vertoning.

Hoewel indrukkend niet het juiste woord is. Nog in de ban van de emotie zie ik het meer als het aanschuiven aan een tafel met daarop een pot slappe thee en een aangekoekt schaaltje met Mariakaakjes, terwijl je een luxe koffietafel in het vooruitzicht werd gesteld. Wie de eerste schaatswedstrijd van de Olympische Spelen heeft gezien, wist na de eerste zin van dit stukje natuurlijk al lang waar ik het over heb. Na de 14 wedstrijden 5.000 meter schaatsen volgde een blokje reclame en vervolgens kwam het podium in beeld, met daarnaast de drie winnaars. De Rus Ivan Skobrev stapte op het blok met nummer drie. Hij won brons en juichte.

De winnaar van de bronzen medaille kreeg een bosje bloemen. Daarna trad de Zuid-Koreaan Shi Lang op het podium. Hij won verrassend zilver. Ook hij kreeg een bosje bloemen. Tenslotte verscheen Sven Kramer op het podium, de winnaar van de gouden medaille. Hij ontving eveneens een bosje bloemen. De medailles volgen een dag later. Dat is in 2002 zo besloten met de invoering van de Medal Plaza. Maar dit protocol wzal eer worden afgeschaft. Ruim een miljoen bezwaarschriften uit Nederland liggen hier dan aan ten grondslag, bijeengebracht door alle Nederlanders die zaterdagavond Sven Kramer met een lullig bosje bloemen op het podium zagen staan tijdens de bloemetjesceremonie. Een beeld dat meer leek op de prijsuitreiking van het Europees songfestival dan op de medailleverdeling van de Olympische Spelen. Dit hebben die sporters niet verdiend en wij als kijkers al helemaal niet. “Sha-la-lie” dacht ik ongewild op de zaterdagvond dat Sven Kramer goud won en een bloemetje kreeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.