Opvangcentrum

Soms heb je een geluk bij een ongeluk. Mijn ongeluk was niet zo dramatisch. Ik wilde met de trein naar Berlijn, maar door een storing in de bovenleiding moest ik her en der overstappen. Het gevolg was dat ik in een verkeerde trein stapte en in de stad Schwerin belandde, ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van de Duitse hoofdstad. Het geluk was dat ik iets te weten kwam over een onderwerp waar ik überhaupt geen weet van had. Ik dronk namelijk een “Tasse Kaffee” in de stationsrestauratie en las de regionale Schweriner Volkszeitung. Interessant, misschien stond er een leuke baan in, dacht ik, want Duitsland is zo’n gek land nog niet. Op pagina vijf viel mijn oog direct op het woord “niederländische”. Geen vacature, maar wel een heel opmerkelijk bericht. In Schwerin en omgeving zijn tal van kunstenaars en culturele groepen bezig met het creëren van een opvangcentrum voor Nederlandse collega’s die opvang behoeven. De mensen van de lokale kunst- en cultuursector waren zo geschrokken van de berichten in de media, dat ze in actie kwamen. “

Eine ungeheure Schandtat” noemde dirigent Bernard Haitink de bezuinigingen volgende deze krant. Er is dus nog hoop. In 2012 zijn er 100 leefplekken gereed  voor Nederlandse kunstenaars die niet meer in hun eigen land kunnen leven. “Kunst ontstaat uit het hart. Onze collega’s in Nederland moeten geholpen worden, want hier dreigt veel talent verloren te gaan, “aldus de initiatiefneemster van dit project. Volgens haar worden er plekken gecreëerd waar ze ongehinderd hun passie kunnen uitleven, zonder dat ze gestoord worden door de in het artikel genoemde Nederlandse stadscommando’s. De Nederlanders kunnen terecht in een enorme grote oude melkfabriek, die door de lokale bevolking woonklaar wordt gemaakt. Volgens het bericht zijn er al enkele culturele organisaties uit Nederland op bezoek geweest om de toekomstige situatie te bespreken. Een bijzonder project, waar ik geen weet van had gehad als de bovenleiding van de Deutsche Bahn gewoon in orde was. Een geluk bij een ongeluk, maar voor de Nederlandse kunst- en cultuurwereld blijft het een ongeluk, hoe je het ook wendt of keert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.