Het kan verkeren

Ze gilde, wierp van schrik haar koffiemok tegen het plafond en keek mij recht in mijn ogen. De bruine koffiedruppels dropen op haar natte haren. Ook ik schrok me rot en liet alles uit m’n handen vallen. Tegenover me stond een vrouw van een jaar of veertig in een witte ochtendjas. Ze schrok volgens mij als eerste. Ik wist even niet wat te doen. Het gegil was niet onopgemerkt gebleven. Ik hoorde deuren open gaan en zag mensen uit hun huizen komen. Vanaf een veilige afstand sloegen ze mij en de dame in de ochtendjas gade. Wat nu? Ineens speelde ik de hoofdrol in een soort straattheater. Ik, die net één week aan het werk was bij het bedrijf dat ooit de Post, Telefoon en Telegrafie in Nederland verzorgde. Vandaag de dag herken je deze firma aan hun slogan  “Sure we can”. Het moge duidelijk zijn dat ik als postbezorger voor een glazen huisdeur stond. Op het moment dat ik de post door de brievenbus wilde duwen trok de bewoonster van dit rijtjeshuis het gordijn open. Wat nu te doen? Ze begon ze een beetje proestend te lachen. Een aanstekelijke lach. Ook ik zag de absurde humor van deze situatie ineens in. De toegestroomde buurtbewoners keken nog tamelijk ernstig. Er werd druk getelefoneerd en gefotografeerd. Ik bukte om de post op te rapen. Op dat moment opende ze de voordeur en rook ik opeens een geur van verse koffie en frisse douchegel. Ik kwam weer overeind. Ze lag in een deuk. “Ik uh, uh…”, stamelde ik en kon niets anders meer dan lachen. De vrouw met de koffiebruine haren leunde nu met haar handen tegen mijn schouders en schaterde het uit. “Sure we can” riep ze en lachte nog harder. Achter mij hoorde ik de eerste mensen lachen en al snel was het publiek ook niet meer te houden. Sommige mensen begonnen te klappen. Bovenramen openden zich, kinderen renden opgewonden door de straat en uiteindelijk gaf ik de dame de post die voor haar bestemd was. Ik maakte een lichte buiging, genoot nog even van het applaus en vervolgde mijn looproute. Het kan verkeren.

(Deze tekst verscheen eerder in dagblad De Pers)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.