Low cost vliegen

Vooroordelen, wie kent ze niet. Bijvoorbeeld het vooroordeel dat je maar beter niet met low-cost luchtvaartmaatschappijen kunt vliegen. Ik neem de proef op de som. Voor 39 euro met EasyJet naar Liverpool, dat is de aanbieding. Vertrektijd 10:30 uur vanaf Schiphol. Vooroordeel over belachelijke vertrektijden doorgestreept. Inchecken, in twee rijen opstellen. Eén rij voor de mensen die iets hebben bijbetaald en daarom als eerste het vliegtuig in mogen en de rij met mensen zoals ik, die écht low cost vliegen. Hup, de vliegtuigtrap op, een duik op de stoel naast het raam en we kunnen wat mij betreft de lucht in.  Aan boord echte stewardessen en ik meen ook een echte piloot gezien te hebben. Na ruim een uur vliegen vertelt de echte piloot dat we over 50 minuten landen.

“Vanwege één wolk”, zegt de vrouw naast me in het Engels. We vliegen 20 rondjes boven een windmolenpark in zee. Uit verveling tel ik de molens. Voor de liefhebber, het zijn er 30, opgesteld in vijf rijen van zes. Daar meldt de piloot zich weer. Landen in Liverpool blijkt onmogelijk. Hij zet nu koers richting Manchester, waar we op een afgelegen plek tussen de vuilcontainers tot stilstand komen. De Engelse piloot van Indiase afkomst stapt breed grijnzend uit zijn cockpit. Hij vertelt dat hij op nadere instructies wacht. De luchthaven van Manchester heeft geen capaciteit ons binnen te laten. Wachten, iedereen naar de w.c., iedereen krijgt honger en dorst. De omzet van de boardbistro stijgt naar recordhoogte.

“Raar dat we niets aangeboden krijgen in zo’n situatie”, vertel ik mijn buurvrouw.
Ze knikt en is al op weg naar de hoofdstewardess. Nee, alleen als de vertraging plaatsvindt op de luchthaven van vertrek. Nu dus niet. Na vier uur wachten is het dan eindelijk feest. Helaas ontbreken de toeters, de feesthoedjes en de muziek op het moment dat de stewardessen ons vol trots trakteren op een welverdiend glaasje leidingwater, uitgeschonken in een prachtig plastic bekertje. Juichend en zingend verlaten we het toestel, op weg naar de bussen, die het laatste onderdeel vormen van deze onvergetelijke reis met Eaysjet naar John Lennon Airport in Liverpool. Imagine…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.