Een eigen huis

Facebook brengt mensen bij elkaar. Zo nu en dan krijg ik een uitnodiging van iemand uit vervlogen tijden, die mij op het sociale netwerk gevonden heeft. Dan is het altijd weer de vraag of ik hem of haar als vriend accepteer. Drie jaar geleden accepteerde ik een vriendverzoek van een klasgenootje van de lagere school. Achteraf baalde ik dat ik hem had geaccepteerd, want hij schreef opeens dat we nu ook bij elkaar in de buurt woonden. Shit, snel mijn woonplaats deleten, dacht ik, maar het kwaad was natuurlijk al geschied. Ik accepteerde zijn uitnodiging om bij hem op de koffie te komen. Wat bleek, hij deed goede zaken. Hij woonde in een enorm huis in een villawijk. Vroeger was het een opscheppertje en dat was hij nog steeds.

“Dit is de woonkamer. Kijk, lekker ruim. En glazen schuifdeuren naar de tuin, ideaal. Ik heb ruimte nodig, begrijp je. Daar gaat het om in het leven, om ruimte. Je moet vrij kunnen ademen en daar heb je heel veel ruimte voor nodig. Vandaar ook een binnen- en buitenbad. Ik wil kunnen zwemmen als ik er zin in heb. Begrijp je wel, dat is vrijheid, kerel.”

Ik werd er stil van. Moest ik nu zeggen hoe mooi alles was? Hij repte er met geen woord over wat hij deed en hoe het met hem ging. Na twee kopjes koffie uit het Rolls- Royce koffiezetapparaat keek ik op mijn horloge en vertelde dat ik nu écht weg moest.

Toeval bestaat niet. Of toch? Vorige week kwam ik hem tegen, dit keer zonder de tussenkomst van Facebook. Ik was inmiddels naar Amsterdam verhuisd en hij blijkbaar ook. Hij stond met zijn boodschappentas voor een laagbouw flat.
“Ja, hier woon ik nu”, zei hij zonder dat ik iets vroeg.
“Een huis is alleen materiaal, jongen. Je echte huis zit in je. Ik heb maar twee kamers, meer dan genoeg, man. Ja, oké, werk weg, vrouw weg, huis weg, alles weg. Maar de ruimte zit in jezelf, weet je. Om vrij te kunnen ademen heb je genoeg aan jezelf. Dat is vrijheid, begrijp je?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.