Geven en nemen

Is geven altijd prettiger dan nemen? Geven kun je vandaag de dag aan de persoon die bij de supermarkt de daklozenkrant aanbiedt. Of aan de straatmuzikant in het park, de bedelaar op straat of de vrijwilliger met een collectebus. Ik ben iemand die vaak te veel fooi geeft in een bar of restaurant. Uit ervaring weet ik hoe slecht de gemiddelde ober verdient. Geven is prettig als je er iemand een plezier mee doet. Geven hoeft natuurlijk niet altijd in de vorm van geld. Het geven van een hand kan al voldoening schenken. Gisteren wilde ik dolgraag geven maar ik wist niet zo snel hoe. Op aanraden van een huisgenoot stapte ik met een fiets en een te slappe fietsketting een soort winkel van Sinkel binnen. Naast een woonkamer met batterijen, lampjes, schroeven, naaimachine-olie, gloeilampen, visnetten en soldeerbouten bezat de eigenaar een betegeld voortuintje met zakken bloemenaarde en graszaad. Je kon hier ook kopiëren, faxen, de tuin laten doen en je fiets laten repareren. De kleine, zeer oude man vroeg me mijn fiets op z’n kop te zetten. Hij knutselde wat met tangen en schroevendraaiers, trok de ketting strak en klaar was Kees.
“Heeft u ook olie voor die ketting?”  vroeg ik, met de zekerheid dat hij zoiets had. Ik moest gewoon iets kopen, want alleen die kleine reparatie, dat was me te weinig.
“En doe er maar twee zakken bloemenaarde bij’  zei ik, omdat me niets beters te binnenschoot. Uiteindelijk betaalde ik tien euro. Zeven euro voor de spullen en drie voor de reparatie. Ik legde de twee zakken aarde op m’n  stuur en fietste richting huis. Wat moest ik in godsnaam op een kamer zonder tuin en balkon met 40 liter bloemenaarde?
“Kunt u dit nog gebruiken?”  De vrouw in de tuin keek me achterdochtig aan. Wat wilde die engerd?
“Het is uh..uh.. ik kon het niet meer terugbrengen, ik moet vandaag verhuizen, spoed, ziekte, kan niet meer. Ik raaskalde maar wat en legde de zakken neer. De verbaasde vrouw knikte beleefd maar bleef op haar hoede. Geven is niet altijd zo makkelijk als de meeste mensen denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.