Een reis met een luchtje

smellHet gebeurde in de trein van Praag naar Berlijn. Het had ook in de trein van Amsterdam naar Parijs of van Groningen naar Maastricht kunnen gebeuren. Maar het gebeurde tussen de Tsjechische en de Duitse hoofdstad. Zondag, druk. Gelukkig had ik gereserveerd. Langzaam verliet de trein het Praagse station. Of de plaats naast mij nog vrij is, hoorde ik een man in gebroken Engels vragen. Ik antwoordde ‘yes’, want in dergelijke situaties is het vrij onbeleefd eerst eens flink na te denken of je de zitplaats naast je wel wilt afstaan. De man zei “ fine” en plofte neer. Ik rook zijn geur van alcohol en van dagen of misschien wel weken ongewassen kleding. Kortom, de man stonk. En daarmee was nog niet alles gezegd. De man stonk behoorlijk, meer dan een uur in de wind, ik schat wel heel veel uren. Nadat we het laatste station in Tsjechië verlieten, wist ik dat de man tot aan het volgende station in Dresden naast me bleef zitten. In de Saksische hoofdstad stapte hij gelukkig op, maar zijn geur nam hij niet mee, die bleef achter in de bekleding van de stoel naast me. En ja, daar kwamen ze al, de nieuwe passagiers. Een vriendelijk ogende dame wilde naast mij  plaatsnemen, maar bedacht zich op het laatste moment. Daarna kwam  een opgewekte man langs en vroeg nog ‘Ist dieser  Platz noch frei’? ‘ ‘Ja’, knikte ik. Hij boog zich al richting de stoel maar besloot op het allerlaatste moment verder te lopen. Ik voelde me op zijn zachtst gezegd nogal ongemakkelijk. De blikken van de volgende kandidaten voor een plaats naast mij spraken boekdelen; wat een smeerlap, zo, die stinkt zeg, wat een meur, hier ga ik dus echt niet zitten.” De wagon raakte voller en voller en uiteindelijk zat er een oudere vrouw naast me. Heel voorzichtig keek ik opzij. De dame hield een zakdoek tegen haar neus gedrukt en keek de andere kant op. Tussen Dresden en Berlijn kwam de conducteur nog langs. Ik wilde mijn kaartje uit m’n tas halen maar de man keek mij met een vies gezicht aan. ‘Gut so’ zei hij en liep snel verder. Dat gebeurde er in de trein van Praag naar Berlijn.  Het had ook in de trein van Amsterdam naar Parijs of van Groningen naar Maastricht kunnen gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.