Revolutionair

Tegenwoordig vind je alles op internet. Natuurlijk heb je de bekende uitzondering op de regel. Met die uitzondering kwam ik toevallig vorige week in contact. Een kennis van mij had een krant meegenomen uit de buurt van Pittsburgh. In deze krant staat een interessant artikel over wat ons in Europa te wachten staat. In een groot interview legt een professor van de universiteit van Pittsburgh uit hoe hij en een team wetenschappers binnenkort een revolutionair systeem gaan testen. Hij noemt het systeem net zo revolutionair als de uitvinding van het rioleringsstelsel, waarbij alle toiletten via buizen op een enorm netwerk zijn aangesloten.

“Wij doen het omgedraaide”, legt de professor in het artikel uit. “Uitwerpselen ontstaan indirect uit levensmiddelen. Die koop je vandaag de dag in een supermarkt. Sommige supermarkten bezorgen de levensmiddelen bij de mensen thuis. Met ons systeem gaan we een stap verder. De klant krijgt zijn levensmiddelen per buizenpost in de keuken of een andere plek in de woning aangeleverd. Immers, als er in een woning een buis aanwezig is om afvalstoffen te lozen, waarom is er dan geen buis om bouwstoffen te leveren? Op die vraag berust het hele idee. Onze buizen lopen parallel met de rioleringsbuizen, alleen stromen de levensmiddelen in de andere richting. Het is de bedoeling, dat alle levensmiddelen in een standaardverpakking bij de mensen thuis worden afgeleverd, in een soort koker, ter grootte van een brood. Het complete assortiment van levensmiddelen zal in de toekomst in deze kokers worden verpakt en bezorgd.”

De professor gaat in het interview verder in op de vergelijking met het rioleringsstelsel. “De meeste woningen staan via de rioleringsbuizen in contact met een grote afvalwaterzuiveringsinstallatie. Daar komt alles uiteindelijk terecht. Met ons systeem staan de woningen in contact met grote supermarktloodsen, waar mensen 24 uur per dag de bestellingen verwerken. Laat ik u een voorbeeld geven. U staat in de keuken en wilt boodschappen doen. Bij uw kokeringang staat een display, die in verbinding staat met een grote inkoopcentrale. U typt, zoals nu bij het online shoppen, uw boodschappen in en betaalt met creditcard of wat voor betaalmiddel dan ook. In de loods komt de bestelling binnen. Uw brood gaat in een koker, de kaas, de eieren, de appels, de chips, de flesjes bier en ook voor de muesli wordt een plekje gezocht. Natuurlijk hebben we kokers op diepvriestemperatuur, op gekoelde temperatuur en op kamertemperatuur. Soms gaan meerdere producten in een koker, soms worden er meerdere kokers verstuurd. De medewerker, die met uw bestelling bezig is, zoekt in de enorme hal naar de ingang van uw adres en verstuurt alles in de vorm van buizenpost. Hij duwt de kokers in de buisuitgang die correspondeert met uw woonadres. Door het speciale druksysteem vinden de kokers bliksemsnel hun weg naar de woning. Dat is heel grof gezegd het idee. We zijn nog volop bezig met testen. Uiteindelijk verdwijnen hierdoor de supermarkten uit het straatbeeld. En niet alleen de supermarkten, ook andere winkels zien mogelijkheden om van dit buizenpostsysteem gebruik te maken.”

In Europa, ook in Duitsland en Nederland, wordt nu al onderzocht of het systeem in de huidige woningen geïntegreerd kan worden. Aangezien alles zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, wordt er weinig tot geen ruchtbaarheid aan gegeven. Dat is vreemd, omdat er ook in Nederland mensen zijn die zich hier dagelijks mee bezighouden. Hebben ze een zwijgplicht, willen ze er niet over praten? Momenteel ben ik op zoek naar antwoorden op deze vragen. Ik heb het onderwerp namelijk meteen opgepakt en ik ben ervan overtuigd dat ik er een interessant, baanbrekend artikel over kan schrijven, een artikel dat heel wat stof zal doen opwaaien. Gelukkig vind je tegenwoordig niet alles op internet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.