103 nieuwe tijdschriften

spiegelHoe zien uitgevers van kranten en tijdschriften de toekomst tegemoet? Dagblad De Pers gaat digitaal verder met behulp van investeringen van lezers, terwijl ik in de actuele uitgave van “Der Spiegel” lees dat er in 2012 in Duitsland nog nooit zo veel nieuwe tijdschriften op de markt verschenen: 103 nieuwe! Dat is tevens de titel van het artikel (103 Neue).

Het artikel beschrijft wat voor soort tijdschriften er nieuw op de markt verschijnen. De complete tekst van ” 103 Neue”  zal ik binnenkort vertalen en op dit blog publiceren. Het is amusant om te lezen hoe de Duitse tijdschriftenwereld op trends reageert. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die alles kopen wat met de woorden “vrije tijd” te maken heeft. Daarom is het blad “Freizeit Revue”, dat al meer dan 40 jaar lang in de kiosken ligt, plotseling omsingeld door klonen (oké, deze aardige zin heb ik letterlijk uit het artikel gejat) zoals “Hallo Freizeit”, “Glückliche Freizeit”, “ Freizeit mit Herz”, “ Freizeit Parade”, “ Freizeit Express” en “ Freizeit für die Frau”.

Het is ook interessant om te lezen, hoe uitgeverijen hebben gereageerd op het onverwachte succes van een kleine uitgeverij uit Münster, die hoge ogen gooide met het blad “ Landlust”. U raadt het al. Vandaag de dag zijn ook “ Landidee”, “ Landapotheke”, “ Landfrisch” en “ Landidee Wohnen&Deko” als tijdschrijft verkrijgbaar, met als bijzondere uitgave “ Landidee Rübenküche”.

In het artikel wordt ook de eerste Duitse uitgave van het legendarische tijdschrift “Interview” besproken. Ik citeer: “In de titel staat nog steeds de naam Andy Warhol, maar eigenlijk is het eerder Naomi Campbell’s “Interview”. Haar levensgezel Wladislaw Doronin is een van de geldschieters. Zij is “ Editrice at Large”, wat waarschijnlijk betekent dat alles wat ze zo de hele dag met willekeurige beroemde mensen bespreekt, opgenomen wordt, uitgetypt en gedrukt.

In de actuele uitgave praat het topmodel met haar collega Kate Moss. Moss vertelt hoe ze met kerst met haar broer in haar nieuwe woonplaats Croydon is uitgegaan, en Naomi zegt: “ Oh, mijn God!!” Naomi vertelt hoe ze in een Bob Marley video meespeelde en Kate zegt: “Wow.” Kate wil met Naomi de première van hun nieuwe televisieprogramma bekijken, maar Naomi weet nog niet waar ze dan is, wat een beetje op een smoesje lijkt.

Het hele tijdschrift is enkel en alleen eindeloos, grandioos, bezinningsloos gebabbel. Het is alsof je per ongeluk op een party met beroemde mensen bent beland en je er min of meer naast staat en hoort hoe de mensen over anderen praten, die je niet kent en waarvan je de helft verstaat, omdat de muziek zo dreunt, maar het uitzicht is super”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.