Koffie op de Kochtstrasse

Foto0112Vorige week stond ik op het perron van U-Bahnstation Kochtstrasse. Natuurlijk liepen hier veel toeristen rond, die zojuist Checkpoint Charlie hadden bewonderd of er naar op weg waren. Ik ken de situatie nog uit Mallorca, waar ik 10 jaar van mijn leven heb doorgebracht. Ook daar kwam ik iedere dag wel meerdere toeristen tegen. Niet op weg naar Checkpoint Charlie, maar op weg naar het strand, de typisch Spaanse markt of een restaurant om  een menu del dia uit te proberen. Je herkende de toeristen aan de huurauto, die minimaal drie rondjes over de rotonde reed, met achter het stuur een zwetende bestuurder en naast hem een hysterische vrouw met een landkaart in haar hand. Daar dacht ik aan op het perron van station Kochtstrasse, totdat ik door een koffieautomaat uit mijn gedachtenwereld werd gehaald. Sinds wanneer stond er een koffieautomaat op een U-Bahnstation? Ik kende de kiosk die je overal tegenkwam. Ik herinnerde me, dat ik vorig jaar een koffieautomaat op een S-Bahn station zocht maar niet vond. Sindsdien was ik van mening, op de U- en S-Bahnstations in Berlijn staan geen koffieautomaten. Dat vertelde ik ook aan mensen die uit Nederland bij mij op bezoek kwamen, net zoals ik op Mallorca vertelde dat het eiland niet over campings beschikt. Dat is ook zo. Aarzelend liep ik op de koffieautomaat af. Zal ik een foto ervan nemen, dacht ik. Ik twijfelde want wie maakt er nu een foto van een koffieautomaat? Aan de andere kant liepen hier toeristen  rond die alles wat los en vast zat fotografeerden. Dus nam ik mijn telefoon uit  de binnenzak van mijn jas, zocht de camerafunctie en schoot de eerste foto. Ik speelde de toerist die ineens iets zag wat hij perse moest vastleggen. Ik fotografeerde ook het bord met de naam van het station, zoals het een echte toerist betaamt. Om erachter te komen of er in Berlijn nog meer koffieautomaten op perrons staan, zou ik alle stations moeten controleren. Dat ga ik niet doen. Mocht iemand dit lezen en denken “wat een onzin, in Berlijn staan meerdere koffieautomaten op stations, namelijk op….”, dan is een reactie altijd welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.