Vliegende koffie

fliegBestel je een „vliegende koffie‘, dan betaal je praktisch gezien twee kopjes koffie, maar je drinkt er maar één. De andere kop koffie gaat op de lijst met “vliegende koffie’s”. Deze al betaalde kopjes koffie kunnen worden gedronken door gasten, die eventjes wat krap bij kas zitten. Zo kan ook iemand die geen geld heeft om in een café koffie te drinken, toch een “vliegende” koffie bestellen en ontspannen de krant lezen of vrienden ontmoeten.

Het idee van de “vliegende koffie” is niet nieuw. In Napels, het Mekka van de koffie, is het idee al langere tijd een onderdeel van de stedelijke koffiecultuur. Al langer dan 100 jaar bestaat daar de “open koffie”. Iedere Napolitaan kent “sospeso”. Nu hebben de drie “Berlijners” Maik, Tim en Marcel dit concept als “vliegende koffie” in Berlijn neergezet, met als doel om het over heel Duitsland te verspreiden. Na de start in 2010 nemen vandaag de dag ook cafés uit Flensburg, Lüneburg en St. Gallen deel aan het project, waarbij solidariteit tussen café-eigenaren en de gasten centraal staat. Daarom biedt het deelnemende café de “vliegende koffie” ook voordeliger aan dan twee aparte kopjes koffie. Op die maner ondersteunt het café het project vrij naar het motto: ons café is ook toegankelijk voor mensen, die minder geld hebben. De initiatiefnemers denken daarbij vooral aan daklozen, studenten, werklozen en alle mensen die niet in staat zijn om een kop koffie in een café te drinken.

De organisatoren roepen op hun website iedereen op om dit project te ondersteunen. Wie wat kleingeld over heeft of gewoon een goede dag heeft, kan een “vliegende koffie” bestellen. Iemand die dan later in het café komt, drinkt een koffie op zijn of haar gezondheid, zonder de persoon persoonlijk te kennen. De cafés die aan het project deelnemen, zijn aan een sticker op de voordeur te herkennen. In het café zelf bevindt zich ook nog een informatiebord waarop de bezoekers de lijst met “vliegende koffie’s” kunnen bekijken. Meer informatie over dit Berlijnse project: http://www.fliegender-kaffee.com/

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.