Berlinale

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz

Hoewel ik niet van plan was om naar de Berlinale te gaan, zat ik vanmiddag in zaal 8 van Cinestar op Potsdammer Platz en bekeek de Zuid-Afrikaanse film „Elelwani“. Twee uur eerder mailde een oud-huisgenote, die bij Cinestar werkt, dat ze kaarten voor deze film had en vroeg of ik met haar naar de bioscoop wilde. Het was dé gelegenheid om een keertje de Berlinale te bezoeken. De oud-huisgenote is een filmliefhebster en jaarlijks bij de Berlinale van de partij. Ze vindt het altijd een verademing, omdat er ander publiek komt met andere gewoontes. Tijdens de Berlinale wordt er ook geen popcorn of andere „krakende“waren verkocht. Weer wat geleerd.

De rij mensen voor de ingang van zaal 8 was enorm,  net als de afmeting van het filmdoek. Mijn televisietje zou er 150 keer inpassen. En dan de film. Wat  kan ik erover zeggen. Het  duurde zeker een half uur voordat er iets van een verhaal duidelijk werd.“Elelwani“ is gebaseerd op een boek en schetst een beeld van de Venda-cultuur in Zuid-Afrika. De Venda’s leven volgens strenge regels, waarbij vrouwen altijd ondergeschikt zijn aan de man. “Elelwani“, het hoofdpersonage in deze film, werd uitgehuwelijkt aan de koning. Eerst weigerde ze, maar ze stemde in op het moment dat haar ouders haar jongste zusje als „vervanging“ wilden uithuwelijken.

Regisseur Ntshavheni Wa Luruli, zelf ook een Venda, wilde de cultuur en de manier van leven van de Venda’s in beeld brengen. Dat zei hij na afloop van de film persoonlijk tijdens een interview met hem op het podium van de bioscoopzaal. De in New York wonende filmmaker vertelde ook dat “Elelwani”  de eerste speelfilm ter wereld in de Venda-taal is. Eerlijk gezegd zou ik het persoonlijk niet erg vinden als dit soort oude culturen verdwijnen, omdat het belachelijk is dat mensen nog onder die omstandigheden leven, zich nog als slaven laten behandelen. Ik hoopte dan ook op een kritische toon, maar die ontbrak. De regisseer had geen idealistische doelen. Ntshavheni Wa Luruli wilde gewoon een film maken en dit onderwerp leende zich er goed voor. Het mooiste van de film vond ik de natuuropnamen. Het verhaal zelf vond ik minder geslaagd.

links: VendaSynopsis Elelwani

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.