Van Beckmann tot Warhol

© VG Bildkunst, Bonn 2012

Max Beckmann: Stilleven orchideeën met groene schaal, 1943. Olieverf op linnen. © VG Bildkunst, Bonn 2012

Veel prachtige kunstwerken zijn in bezit van grote bedrijven, waardoor het zelden mogelijk is ze ooit te bezichtigen. De schilderijen hangen vaak in de representatieve ruimtes van het bedrijf of sluimeren ergens in een gesloten depot. Naar aanleiding van het 150-jarig bestaan stelt voor het eerst in de geschiedenis het bekende Duitse chemiebedrijf Bayer haar kunstverzameling aan een breed publiek voor en wel in het Berlijnse Martin-Gropius-Bau in Berlijn. Onder de kunstwerken bevinden zich onder andere schilderijen van de twee bekende Nederlandse cobra-schilders Corneille en Karel Appel. Maar ook Andy Warhol, Max Liebermann, Pablo Picasso en vele, vele andere beroemde kunstenaars zijn van de partij.

De verzameling van Bayer behoort tot de oudste bedrijfsverzameling in Duitsland. Hij werd in het begin van de 20e eeuw in het leven geroepen en bestaat vandaag de dag uit 2.000 kunstwerken van bekende kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw. Te zien zijn schilderijen van grote expressionisten waaronder San Francis, Joan Miró, Pablo Picasso, Andreas Gursky, Gerhard Richter, Andy Warhol, Imi Knoebel, jonge kunstenaars en winnaars van de prestigieuze Duitse kunstprijs Ars Viva.

De basis van de verzameling legde Carl Duisberg, die van 1912 tot 1925 als president-directeur het bedrijf uit Leverkussen leidde. Hij liet zichzelf in 1909 door Max Liebermann portretteren. Na de Tweede Wereldoorlog kocht het bedrijf werken die in de smaak vielen en niet al te duur waren. Het doel was niet om de kunst als belegging te kopen maar om de kantoren van de medewerkers ermee op te sieren.

De complete verzameling kan grofweg worden ingedeeld in vier kunsthistorische gebieden. Ze is een afspiegeling van het Duitse expressionisme met werken van Max Beckmann, Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Max Pechstein en Karl Schmidt-Rottluf. Ten tweede omvat het de in Parijs verblijven kunstscene van de eerste helft van de 20e eeuw met werken van George Braque, Marc Chagall, Joan Miró en Pablo Picasso. De schilder Ernst Wilhelm Nay is de grote vertegenwoordiger van de na-oorlogse en informele kunst.

Het zwaartepunt van de verzameling bestaat uit de kunst vanaf de jaren ’70 tot vandaag met werken van schilders van de Amerikaanse westkust zoals Ed Ruscha, David Hockney en Sam Francis. Ook zijn er werken te zien van Martin Kippenberger, Gerhard Richter, Albert Oehlen en Jas Voss. Naast schilderijen biedt de tentoonstelling ook foto’s van bijvoorbeeld Thomas Ruff en Candida Höfer. Daarnaast zijn de grootbeeld-polaroids van Marina Abramovic en Uliva Ulay te bewonderen.

De tentoonstelling in het Berlijnse Martin-Gropius-Bau telt meer dan 240 kunstwerken van 89 kunstenaars. De opening van de expositie is op vrijdag 22 maart. De slotdag is 9 juni 2013.

Von Beckmann bis Warhol
Kunst des 20. und 21. Jahrhunderts
22.02 – 09.06

Martin-Gropius-Bau
Niederkirchnerstraße 7
10963  Berlijn

Woensdag t/m maandag, dinsdag gesloten
Toegang: € 9,- (tot 16 jaar gratis)

Groepen vanaf 5 personen € 6,- per persoon
Meer informatie in het Duits
Meer informatie in het Engels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.