Nieuwe roman van Daniel Kehlmann

Foto Wikipedia: Daniel Kehlmann op de Leipziger Buchmesse (2009)

Foto Wikipedia: Daniel Kehlmann op de Leipziger Buchmesse (2009)

„Jaren later, ze waren al lang volwassen en een ieder was al in zijn eigen ongeluk verstrikt geraakt, wist niemand van Arthur Friedlands zonen meer wie op het idee was gekomen om die middag naar de hypnotiseur te gaan“ (Jahre später, sie waren längst erwachsen und ein jeder verstrickt in sein eigenes Unglück, wusste keiner von Arthur Friedlands Söhnen mehr, wessen Idee es eigentlich gewesen war, an jenem Nachmittag zum Hypnotiseur zu gehen).

Met bovenstaande zin begint „F“, de nieuwe roman van Daniel Kehlmann over drie broers, die ieder op eigen wijze huichelaar, bedrieger en vervalser zijn. Ze hebben zich op hun leven voorbereid, maar plotseling gaapt er een afgrond. Een ogenblik van onoplettendheid, een klein toeval, een misstap en wat op een spookachtige nachtmerrie leek, wordt waar.

Het is de zomer van de economische crisis. Martin, een katholieke priester zonder geloof, lijdt aan overgewicht, omdat hij altijd honger heeft. Martin ontmoet zijn halfbroer Eric tijdens een etentje. De financieel adviseur, die zwaar in de schulden zit en met één been in de gevangenis staat, heeft lugubere visioenen, maar vertelt hier echter niets over.

Vage, schimmige mannen, zelfs twee kinderen waarschuwen hem voor iets, echter: deze waarschuwingen zijn niet voor hem bedoeld. Ze zijn voor zijn tweelingbroer Iwan bestemd, die er precies zo uitziet, en al meteen voltrekt zich het onheil.

Op woensdag 4 september zal Daniel Kehlmann als openingsact van het internationaal literatuurfestival in Berlijn om 20:30 uur voor de eerste keer uit zijn nieuwe boek voorlezen.

Wie meer wil weten over het werk van Daniel Kehlmann; in juni verschijnt in het Kunsttijdschrift Vlaanderen een achtergrondartikel van mijn hand over zijn tot nu toe verschenen werk, zijn positie binnen de Duitstalige literatuur, de reacties van pers en publiek, etc., etc.

Actueler bericht op dit blog

Daniel Kehlmann
F
384 pagina’s
ISDN: 978-3-498-03544-0
€ 22,95
Verkrijgbaar vanaf: 6 september 2013

Internationaal literatuurfestival Berlijn: www.literaturfestival.com

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.