Afscheid en waardering

bookBoegbeeld
Hoewel de watersnoodramp vandaag natuurlijk alle aandacht in de Duitse media opeist, is het vandaag ook de dag waarop de Duitse schrijver Walter Jens het leven liet. Hij werd 90 jaar. De Nederlandse media kopiëren een persbericht, waarin staat dat de Duitse schrijver door bondskanselier Angela Merkel “een van de ‘belangwekkende intellectuelen’ van de Bondsrepubliek” werd genoemd. Het persbericht vermeldt ook dat Jens de bekendste hoogleraar retorica in Duitsland was.

Tot slot maakt het persbericht er melding van dat hij, samen met zijn vrouw Inge, één van de boegbeelden was van de vredesbeweging in Duitsland. In 1984 deed hij mee aan een blokkade van een van de bekendste opslagplaatsen van Amerikaanse atoombommen in West-Duitsland. In het persbericht stond niet dat Walter Jens sinds 1950 tot de beroemde Duitse literaire groep “Gruppe 47” behoorde.

Thüringse literatuurprijs
Aangezien ik momenteel enkele dagen in het prachtige Thüringen verblijf, kan ik het niet onvermeld laten dat de Thüringer Literaturpreis 2013 naar de in Berlijn wonende dichteres en prozaschrijfster Kathrin Schmidt gaat. Aan de prijs, die om de twee jaar wordt uitgereikt, is een geldbedrag van € 12.000 verbonden.

Volgens het ministerie van cultuur van de deelstaat (of Freistaat, wat u wil) Thüringen liggen langer dan dertig jaar literaire arbeid aan de prijs ten grondslag. “Ze is één van de belangrijkste en origineelste literaire stemmen van haar generatie”, aldus de Thüringse cultuurminister Christoph Matschie (SPD) gisteren in Erfurt. “Met haar fantasie, haar vreugde aan woordspelen en een krachtige, zinnenprikkelende taal heeft ze haar literatuur een hoge artistieke waarde toegekend.”

Haar roman “Die Gunnar-Lennefsen-Expedition (1998)” verscheen ook in het Nederlands onder de titel “De Gunnar Lennefsen-expeditie”.

Wikipedia:
Walter Jens
Kathrin Schmidt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.