Zomergasten en de waanzin van Twitter

twTwitter, het is een raar fenomeen. Ik heb nogal laat ontdekt dat prominente Nederlanders tijdens televisie-uitzendingen hun mening over televisie-uitzendingen ventileren met een tweet. Hier is volgens mij de grens van de waanzin bereikt. Ik heb het gisteren getest door #zg13 te volgen op twitter om dit fenomeen eens live te bekijken. Ja hoor, daar kwamen ze al aangevlogen, de gedachtes van Wouke van Scherrenburg, Abdelkader Benali en nog een keer Wouke van Scherrenburg en nog een keer Abdelkader Benali. Daarnaast kwamen er nog heel veel andere tweets over de Zomergasten-uitzending voorbij van minder bekende en zelfs ook onbekende Nederlanders.

Al deze mensen zitten dus voor de televisie en bereiden zich voor op hun tweets. Ik probeer me dat voor te stellen. Vijf minuten voor de uitzending wordt nog even gecheckt of Twitter het wel doet en na de begintune van het programma kan het twitteren beginnen. Wouke van Scherrenburg, Abdelkader Benali  en honderden andere kijkers zitten klaar om te twitteren. Ene Linda Duits twittert “De interviewer zegt niks! Wtf”. Wouke van Scherrenburg kijkt met één oog naar de televisie en ziet met haar andere oog het berichtje van Linda. Haar vingers beginnen te bewegen en hups, daar vliegt de tweet al door de kabel: “Een prachtige stilte”. De Bhagwan komt in beeld, althans, dan maak ik op uit de vele tweets die dit vermelden. In het hoofd van Abdelkader Benali scant Twitter razendsnel door zijn verleden. Ook zijn vingers bewegen en hups, daar gaat ie: “Ik had een klasgenootje uit de Bhagwan. Ze was door vier vaders verwekt.” Deze schrijver is het prototype van de twitterende kijker, want hij schrijft opvallend veel tweets tijdens de uitzending.

De grens van de waanzin is bereikt, omdat journalisten en bloggers deze tweets in de gaten houden en erover schrijven. Dat weten de twitterende Wouke van Schellenburg en Abdelkader Benali natuurlijk donders goed. Ze zijn in beeld. Dat bedoel ik met de waanzin. Op de televisie is Zomergasten in beeld en enkele prominente Nederlanders worden hier zo opgewonden van, dat ze zichzelf in beeld twitteren. Voelen die prominente Nederlanders dan geen enkele vorm van gêne om dagelijks te twitteren wat ze van alles vinden, vraag ik me wel eens af. Blijkbaar niet, want het spelletje gaat gewoon door. De journalisten zoeken niet meer naar nieuws. Ze schrijven getwitterde antwoorden op van niet gestelde vragen aan onuitgenodigde gasten. Daarmee is de grens van de waanzin niet alleen bereikt, hij is al overschreden.

(Deze bijdrage verscheen ook op joop.nl)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.