Noordpool wordt zuidpool

thesunDe wereld is in verandering. Je hoort het vaak en meestal kun je je er ook wel iets bij voorstellen. De vaste bezoekers van dit blog weten dat ik niet zo zeer het dagelijkse weerbericht in de gaten houd maar wel de bewegingen van de zon. Dit hemellichaam heeft immers een aardige invloed op de aarde en haar bewoners.

Er is nieuws onder de zon (what’s in a name). De website van NASA begon afgelopen maandag een nieuwsbericht met de volgende zin: “Er staat iets groots te gebeuren op de zon. Volgens de meetinstrumenten van NASA-gerelateerde observatiestations keert het magnetisch veld van de zon binnenkort om.”

Reden genoeg voor een berichtje. Met “binnenkort” bedoelt de NASA drie tot vier maanden. Dan is het zover en verandert de magnetische zuidpool in de noordpool en de noordpool in de zuidpool. De polaire magneetvelden van de zon worden zwakker, zwakken af tot nul  en dan ontstaan er weer nieuwe polaire magneetvelden met een omgekeerde polariteit. Dit is een normaal verschijnsel en wordt de zonnecyclus genoemd. Meer uitleg staat ook in het nieuwsbericht van NASA.

Wat heeft dit voor gevolgen? In ieder geval zullen astronauten en zonnesonden hinder ondervinden van de kosmische stralen in de ruimte. Enkele wetenschappers zeggen dat ook het klimaat op aarde wordt beïnvloed. Als tegen het einde van het jaar het hoogtepunt is bereikt, dus het hoogste aantal zonnevlekken,  moet er ook rekening worden gehouden met zonnevlammen op het zonneoppervlak.

Hoewel deze zonnecyclus door wetenschappers als zeer zwak wordt ingeschaald, is de kans op zonnestormen aan het einde van een dergelijke cyclus (in de regel 11 jaar) altijd groot. Deze zonnestormen kunnen het aardmagnetisch veld beïnvloeden en daarmee ook satellieten en radioverbindingen. Ik schreef hier al eerder over, omdat in de media weinig over het ruimteweer (i.t.t. het ‘normale weer’) wordt geschreven. Zodra er ontwikkelingen zijn die mogelijk ook de aarde beïnvloeden, dan lijkt me berichtgeving op zijn plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.