Cameraman doelbewust doodgeschoten

Dat er momenteel in Egypte verschrikkelijke dingen gebeuren, dat is geen nieuws. In „Der Spiegel“ las ik zojuist wat meer achtergrondinformatie over het lot van de journalisten ter plekke. De aanleiding voor het artikel was de dood van de Britse cameraman Mick Deane.

Volgens getuigen werd Deane doelgericht doodgeschoten. De Egyptische veiligheidsmensen jagen momenteel op buitenlandse journalisten. Daarnaast schijnt het leger in minimaal één geval doelbewust op een westerse reporter te hebben geschoten.

De cameraman van Sky News werd ’s ochtends in de buurt van het protestkamp Nasr City neergeschoten. Nadat mensen van de televisieploeg enkele interviews hadden gehouden en opnames voor de televisie-uitzending hadden gemaakt, zaten Deane en zijn collega’s in de buurt van de Rabba-moskee op de rand van de weg. Ze wachtten af op wat er zou gaan gebeuren. Dat vertelde een westerse journalist die getuige was van de scene die zich daar afspeelde.

Het stukje straat was rustig, er waren geen ongeregeldheden aan de gang. Toen Deane echter opstond om nog een paar opnames te maken, werd hij doelbewust door een kogel getroffen. Deane had op het moment dat hij werd geraakt zijn camera in de hand en was duidelijk als een buitenlandse journalist herkenbaar, aldus de ooggetuige. Het leek erop alsof een scherpschutter hem precies om die reden neerschoot, omdat hij buitenlander én reporter was.

Ik schrijf dit op, omdat het bericht duidelijk maakt hoe de cameraman om het leven is gekomen. Hij werd niet toevallig in de menigte door een kogel geraakt, maar dus op een relatief rustig stukje straat gewoon doelbewust doodgeschoten. Dat hij zó om het leven kwam, dat wist ik niet. En voor degenen die dit ook niet wisten, heb ik dit stukje uit het bericht op mijn blog gezet.

Bron Der Spiegel: doodgeschoten Sky-journalist in Cairo: jacht op ongewenste getuigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.