Een praatje houden in Berlijn

lbbHet komt geregeld voor dat ik iemand ontmoet en met deze persoon een praatje houd. Een praatje houden is niet altijd even gemakkelijk, omdat je bij dit soort gesprekken de achtergronden van je gesprekspartner niet kent. Afgelopen week hield ik bijvoorbeeld een praatje met een buurvrouw, waarvan ik alleen weet dat het een vrouw is die in hetzelfde huis woont als ik.

Tijdens een boottochtje op de Schermützelsee ontmoette ik afgelopen zaterdag twee oudere dames uit Berlijn – ik moet trouwens voorzichtig zijn met de term „oudere, omdat ik ook geen 18 meer ben – en ook met deze dames hield ik een praatje. Tijdens het houden van praatjes duiken vaak dezelfde onderwerpen op. Zowel mijn buurvrouw als de dames op de boot vertelden over hun vakanties in Nederland, waar anders. De dame op de boot sprak bewonderende  woorden over Delft en Rotterdam, de buurvrouw was helemaal weg van Callantsoog. En… de Nederlanders zijn zo losjes, ze zijn altijd vriendelijk. Natuurlijk vertel ik dan dat ik die Berlijnse grote mond wel aardig vind, de zogenaamde Berliner Schnauze.

Na deze complimentenronde komt de gemene deler op tafel: Berlijn. Praat je over Berlijn, dan kom je gewoon niet om het nieuwe vliegveld heen. Iedereen hier vindt het namelijk absoluut absurd dat op een nog niet in gebruik genomen vliegveld 24 uur per dag alle lampen branden. De officiële oorzaak: er is geen schakelaar om de lampen uit te doen. Is dat een grap? Nee, dat is geen grap. Eerst werd officieel beweerd dat het licht nodig was voor de mensen die er dag en nacht werkten, maar dat bleek dus een leugentje om de pijnlijke waarheid niet aan het licht te laten komen. Daar komt nog bij dat ook de airco dagelijks volop draait. Volgens weekblad SPIEGEL is deze bouwplaats dan ook met name door het energieverbruik de duurste bouwplaats van heel Duitsland en wordt er meer energie verbruikt dan bij luchthaven Tegel, die volop in gebruik is. De maandelijkse kosten van de nog te bouwen luchthaven bedragen circa 20 miljoen euro per maand, aldus SPIEGEL.

Tja, soms is het dus lachen, gieren, brullen tijdens het houden van een praatje. Ook de lege metrotrein komt geheid aan bod tijdens het houden van een praatje. Sinds de geplande opening van de luchthaven, dat was oktober 2011, rijdt er dagelijks over een traject van 8 kilometer een lege metro (S-Bahn) van het station van luchthaven Schönefeld naar de toekomstige luchthaven en weer terug. Waarom? De metro moet het ondergrondse station van de toekomstige luchthaven van de nodige lucht voorzien. Bovendien moeten de wissels in beweging blijven. Daarnaast rijdt er zo’n tien keer per dag een lege regionale trein over het traject. Grof geschat bedragen de kosten circa 2 miljoen euro per maand, aldus een bericht in de Duitse Tagesspiegel. De Duitse Spoorwegen (DB) wil die kosten later op de nieuwe luchthaven verhalen.  Bekijk hier een korte bijdrage (03:19) van de MDR over de beruchte “spooktrein”

“Nu we het toch over het vliegveld hebben”. Dat is een veelgebruikte zin tijdens het houden van een praatje. En dan volgt wederom een bizar verhaal, ik kan er niets aan doen. Nadat al meerdere pogingen zijn gestrand om het nieuwe vliegveld in gebruik te nemen, is het project nu in handen van Hartmut Mehdorn. Wie? Een korte uitleg: deze man staat erom bekend dat hij de afgelopen jaren de Duitse Spoorwegen compleet naar de Filistijnen heeft geholpen. In 2009 eisten bij enquêtes 75% van de ondervraagden zijn aftreden. De man deed echt van alles verkeerd en haalde zich de woede op de hals van vrijwel alle inwoners in Duitsland. Op Wikipedia vind je bij zijn naam een hele lijst, het is te veel om op te noemen.

In Berlijn zorgde hij er onder andere voor dat de intercity’s niet meer op Bahhof Zoo stoppen. Op dat besluit kreeg hij veel kritiek. In 2009 kwam aan het licht dat hij jaren lang in het geheim e-mails van het personeel bij de Deutsche Bahn liet controleren om fraude tegen te gaan. Na die affaire zegde de Duitse regering het vertrouwen in Mehdorn op en bood hij zelf zijn ontslag aan.

Ja, en sinds maart van dit jaar staat  uitgerekend deze man dus aan het roer van de nieuwe luchthaven Berlin Brandenburg. Kortom, hier vind je altijd wel een onderwerp om over te praten,. Daarmee rond ik deze spoedcursus “Een praatje houden in Berlijn “ af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.