Plasmawolk richting aarde

Voor de liefhebbers van het leven rondom de zon: vanochtend kwam een groot filament los van het zonoppervlak en veroorzaakte een grote plasmawolk, ook wel protonenwolk genoemd. Het NASA Goddard Space Flight Center houdt er rekening mee dat het zuidelijke deel van de plasmawolk op 23 augustus het magnetische veld van de aarde zal treffen, aldus het bericht op hun website. Waarschijnlijk zal ook het noordelijke deel de aarde treffen, maar met geringere gevolgen. Een precieze evaluatie wordt morgen verwacht. Update 21/08:  het Amerikaanse weerinstituut NOAA heeft vandaag een “alert” afgegeven. Door de plasmawolk kunnen zwakke fluctuaties in het hoogspanningsnet optreden.

Waarom steeds die berichtjes over de zon op dit blog, kun je je als lezer afvragen. Een terechte vraag, die ik mezelf ook geregeld stel. Ik houd de bewegingen op de zon in de gaten, omdat er momenteel een zonnecyclus ten einde loopt. Hierdoor ontstaan vaak hevige zonnewinden, die kunnen leiden tot storingen in het elektriciteitsnetwerk en in communicatienetwerken op aarde.

Natuurlijk ga ik ervan uit dat het niet zo ver komt, maar het alledaagse leven is anno 2013 nu eenmaal grotendeels afhankelijk van elektriciteit. Daarom lijkt het mij zinnig om in de gaten te houden wat daar boven allemaal gebeurt.

In tegenstelling tot het “gewone weerbericht” kunnen zonnestormen niet worden voorspeld. Het is onmogelijk om te berekenen wanneer er een uitbarsting op de zon plaatsvindt. Echter, de tijd tussen de uitbarsting op de zon en het bereiken van de zonnestorm op aarde, is wel nauwkeurig te berekenen. De plasmawolk komt in de regel één tot twee dagen later op aarde aan. Daardoor is een korte termijn waarschuwing wel mogelijk.

Dit is te vergelijken met de voorspelling van wervelstormen: het is niet nauwkeurig te voorspellen wanneer en waar een orkaan op zee ontstaat. Is de orkaan eenmaal ontstaan, dan is wel te berekenen wanneer en waar hij de kust bereikt – natuurlijk altijd met een bepaalde onzekerheidsfactor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.