Wereldpremière van Kehlmann’s nieuwe roman “F”

04/09/13: Daniel Kehlmann en Thomas Brussig in het Haus der Festspiele in Berlijn

04/09/13: Daniel Kehlmann en Thomas Brussig in het Haus der Festspiele in Berlijn

Ademloos. Zo luisterde ik vanavond naar Daniel Kehlmann, die op de openingsavond van het 13e internationale literatuurfestival in Berlijn uit zijn nieuwe roman „F“ voorlas. De scene herinnerde me direct aan zijn debuut „Beerholms Vorstellung“, waarin een goochelaar de hoofdrol speelde. In “F” bezoekt een vader met zijn zonen een voorstelling van een hypnotiseur. Een prima gelegenheid voor de bestseller-auteur om met de werkelijkheid te spelen. De vader heet Arthur, net als de hoofdpersoon in “Beerholms Vorstellung”. Dat is vast en zeker geen toeval, want vrijwel niets is toeval in de boeken van Kehlmann.

Nadat de schrijver de scene heeft voorgelezen barst er een groot applaus los. Iedereen was meegenomen en ik weet nu al dat dit boek een bestseller wordt. Natuurlijk is dat een wilde gok als je slechts een half uurtje naar een deel uit een boek heb geluisterd, maar als je de eerste reacties uit de media erbij optelt, dan kan een verkoopsucces niet uitblijven. Dit onderwerp snijdt ook presentator (en eveneens schrijver) Thomas Brussig aan. Hij formuleert nogal cryptisch dat aan veel bestsellers artistiek gezien vaak wat hapert maar dat hij dat bij “F” niet kon vaststellen. Kehlmann laat zich niet uit de tent lokken om grote uitspraken over succes te doen.

Hij citeert liever een beroemde andere persoon wiens naam mij is ontschoten maar die zei “ik schrijf vanuit passie en publiceer voor het geld”. Kehlmann had er geen moeite mee om te zeggen dat hij hoopt dat veel mensen zijn nieuwe boek lezen en dus kopen. Ik knikte en wist dat dit onderwerp bij de Duitse literatuurrecensenten telkens weer opduikt als ze over Kehlmann schrijven. Het is alsof ze hem het succes niet gunnen, om wat voor reden dan ook.

Voor mij was het een geslaagde avond. Naast mij zat een Kroatische journalist/filmmaker, die net als ik ook alle boeken van Daniel Kehlmann had gelezen. “Ik las één boek en toen wist ik dat ik alles moest lezen”, vertelde hij me. Ik herkende dat gevoel, want ook ik wilde na de eerste kennismaking meer lezen. Gelukkig is er nu dus de nieuwe roman. Gezien de lange rij wachtenden besloot ik het boek niet vanavond te kopen en te laten signeren. Dan zou ik er nu nog staan. Zo heb ik een paar extra dagen extra om naar een nieuw boek uit te kijken.

Of ik ga naar de bibliotheek. In Berlijn heb je de speciale “bestseller-service”. Voor 2 euro mag je de bestseller 2 weken in huis hebben. Je kunt het boek niet van tevoren bestellen noch kun je de periode verlengen. Er wordt uitgegaan van de bestsellerlijst van Der Spiegel, waar “F” binnenkort vast en zeker op zal verschijnen. Het was een tip van mijn Kroatische buurman in de zaal van het Haus der Berlines Festspiele. Het bestseller-systeem is in 2008 in het leven geroepen, omdat te veel leden van de bibliotheek te lang op pas verschenen bestsellers moesten wachten.

Internationaal literatuurfestival Berlijn met o.a. J.M. Coeztee, Salman Rushdie, Arnon Grunberg, Geert Mak, Ellen Deckwitz, Joke van Leeuwen, Dominique Goblet, Simon Gronowski, Maarten Inghels, Koenraad Tinel, Bracht Vandenbroucke en In Koli Jean Bofane.

Lange rij wachtenden voor de signeersessie van Daniel Kehlmann

Lange rij wachtenden voor de signeersessie van Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann signeert zijn nieuwe roman "F".

Daniel Kehlmann signeert zijn nieuwe roman “F”.

Daniel Kehlmann signeert "F", zijn nieuwe roman.

Daniel Kehlmann signeert “F”, zijn nieuwe roman.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.