Vakbond dreigt met stakingen bij Amazon

wwwNa mijn ervaring bij Zalando houd ik dit soort internetbedrijven in de gaten, omdat de bedrijfsleiding het personeel als een noodzakelijk kwaad behandelt  dat veel te veel geld kost. Natuurlijk vormen de personeelskosten een grote lastenpost voor bedrijven, maar dat betekent niet dat je het personeel als lastig moet behandelen. Gelukkig zijn er vakbonden die voor de belangen van werknemers opkomen.

“Als ik Amazon was, dan zou ik er niet zo zeker van zijn dat het aan alle wensen van hun klanten vóór de kerstdagen kan voldoen.” Dat zegt Heiner Reimann, secretaris van de Duitse vakbond Verdi in het Duitse opinieweekblad Der Spiegel. De aanleiding is het feit dat Amazon weigert om met de vakbond over loonsverhogingen te praten.

Wat is het probleem? De vakbond eist lonen die gebruikelijk zijn in de detail- en verzendhandel. Amazon ziet zichzelf echter als een logistiek bedrijf en in die sector liggen de lonen lager. In september protesteerden al honderden Amazon-medewerkers in de distributiecentra in Leipzig en Bad Ghersfeld door het werk neer te leggen. Amazon deed echter niets en onthield zich van elk commentaar.

Het is natuurlijk lastig onderhandelen met een partij die zwijgt en niet om de tafel wil zitten. In dat opzicht vertoont Amazon erg veel gelijkenissen met Zalando, het bedrijf dat alleen in de televisiespotjes en de internetbanners zichtbaar is. Dus besloot de Duitse vakbond tot het oproepen van een staking op het moment dat het Amazon echt raakt en dat is rond de kerstdagen.

De vakbond zou naast een loonsverhoging ook graag bepaalde zaken willen vastleggen in een CAO, net als bij de detail- en verzendhandel. Dat lijkt me goede zaak. Het Amerikaanse concern wil hier niets van weten en houdt vast aan de lagere lonen die voor de logistieke branche gelden.

In Leipzig werken ongeveer 1.200 medewerkers voor Amazon, in heel Duitsland heeft het bedrijf meer dan 9.000 medewerkers in dienst. In de periode rond kerst wordt het personeel aangevuld met extra uitzendkrachten.

Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.