Een na hoogste waarschuwing ‘Radio blackout’

thesunHet is al langere tijd opmerkelijk rustig op de zon. Normaal gesproken zou kort voor het einde van een zonnecyclus het aantal zonnestormen veel hoger moeten liggen. Op dit blog schreef ik al eerder over dit onderwerp en dat zal ik blijven doen, omdat flinke zonnestormen een niet te onderschatten effect op het leven op aarde kunnen hebben.

Ik baseer mijn informatie omtrent de zonnstormen meestal op gegevens van het Amerikaanse weerinstituut NOAA. Deze instantie houdt zich bezig met meteorologie en oceanografie. Het is een agentschap van de federale overheid. De organisatie is als zodanig te vergelijken met het Nederlandse KNMI en het Belgische KMI.

De afgelopen dagen namen de explosies op de zon dan toch opeens toe. Vandaag waarschuwt het NOAA zelfs met ‘Radio blackout type IV’ (severe = ernstig). Dat is de op een na hoogste waarschuwing in de tabel met waarschuwingen voor het uitvallen van HF (high frequency) radioverbindingen. Type V is de hoogste waarschuwing (extreme = extreem). Door de radiostoringen kunnen momenteel ook satellieten hinder ondervinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.