Minister roept Zalando tot de orde

boxDe arbeidsomstandigheden in de magazijnen van Zalando zijn niet om over naar huis te schrijven. Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte er onlangs weer over. Van de publiciteit over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden die ik in het magazijn in Großbeeren (bij Berlijn) heb meegemaakt heeft Zalando niets geleerd.

Nu kwamen de klachten uit het magazijn in Erfurt, dat in december 2012 in gebruik werd genomen.  Die publiciteit leidde ertoe dat minister voor Economische Zaken Matthias Machnig (SPD) in de deelstaat Thüringen zich nu ook met dit probleem bezighoudt en veranderingen eist.

“Er moeten verbeteringen worden aangebracht m.b.t. tot de hoge werkdruk en de controle van de medewerkers,” liet Machnig als reactie op het artikel weten. Bij de drie logistieke centra van Zalando bestaat geen vertegenwoordiging voor de werknemers. Dit is bij veel soortgelijke bedrijven evenmin het geval, omdat ze vaak de arbeidsstructuur uit de Verenigde Staten importeren. Een structuur die in het openbaar een vijandige houding tegenover vakbonden inneemt.

Zalando kwam weer in het nieuws omdat het bedrijf nog steeds met het middel angst het eigen personeel bedreigt. Wie in de ogen van een leidinggevende te langzaam werkt, moet erop rekenen dat zijn werktijd tot op de minuut nauwkeurig wordt geprotocolleerd, zodat dit later tegen hem of haar gebruikt kan worden. Met het geven van tijdelijke contracten buit Zalando de hoge werkloosheid in de deelstaten Berlijn en Thüringen op een mensonwaardige wijze uit. Immers, als je niet gehoorzaamt, dan kun je vertrekken en heb je dus geen werk meer.

Minister Machnig heeeft naar eigen zeggen zijn bezwaren bij de leiding van het bedrijf op tafel gelegd. Dat is bijzonder, omdat dezelfde minister zich in een eerder stadium sterk maakte voor de vestiging van Zalando in Erfurt. Hij stelde Zalando 22,4 miljoen euro subsidie in het vooruitzicht. Dat liet het bedrijf zich geen twee keer zeggen en koos om die reden dus voor de hoofdstad van Thüringen. Als tegenprestatie beloofde Zalando 2.000 nieuwe banen en een eigen investering van 170 miljoen euro. Deze financiële injectie van de deelstaat Thüringen wordt in de Duitse media als zeer discutabel gezien.

Der Spiegel publiceerde afgelopen zondag de reactie van de minister op haar eigen website. De redactie van het weekblad schrijft onder andere dat de minister aandringt op het in het leven roepen van een ondernemingsraad bij Zalando.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.