Wantoestanden bij Amazon en Zalando

onlinesOp dit blog heb ik al uitgebreid verteld over mijn ervaringen bij Zalando. In de zomer van 2011 werkte ik enkele weken als magazijnmedewerker bij deze online shop. Onlangs verscheen er nog een Engelstalige bijdrage over mijn ervaringen.

Als een consument op de Facebook pagina van het bedrijf opheldering over de werkomstandigheden vraagt, dan luidt steevast het antwoord „dat was lang geleden, nu is alles veel beter“. Natuurlijk worden mijn werkervaringen niet ontkend, omdat er daadwerkelijk een onmenselijk arbeidsklimaat heerste. Zalando bood noch excuses aan noch nam het bedrijf de verantwoordelijkheid voor de wantoestanden die ik op papier heb gezet. Dat laatste neem ik het bedrijf zeer en zeer kwalijk. Dat is voor mij ook hét argument om bij dat bedrijf niets te kopen. Aan de andere kant is het niet nemen van die verantwoordelijkheid wel weer tekenend voor dit soort online giganten.

Vorige week verscheen op BBC een documentaire over Amazon in Groot-Brittannië. Precies zoals ik zelf bij Zalando mocht ervaren, worden ook bij Amazon de medewerkers als noodzakelijk kwaad gezien, omdat er nog geen robots zijn die de bestellingen kunnen inpakken. In Duitsland verscheen eerder al een documentaire over de wantoestanden in de Duitse distributiecentra van Amazon.

Net als bij Zalando in Erfurt kreeg Amazon in Groot-Brittannië miljoenen subsidie (c.q. belastinggeld) als beloning voor het creëren van nieuwe banen. De Duitse deelstaat Thüringen schonk Zalando destijds 22,4 miljoen euro belastinggeld. In de BBC-documentaire “Amazon: The Truth Behind the Click” wordt verteld dat de regering van Wales 8,8 miljoen Britse pond belastinggeld neertelde om Amazon binnen te halen. De Schotse regering legde 6,8 miljoen pond belastinggeld op tafel.

Niet iedereen in Duitsland is bereid om Zalando te ontvangen. De CDU-burgemeester Christian Konrad van de Zwabische stad Leipheim had de heren van Zalando op bezoek om e.e.a. te bespreken. De burgemeester wilde weten hoeveel bedrijfsbelasting Zalando dacht te gaan betalen. Bedrijfsbelasting betalen? Nee, dat waren de heren van Zalando niet van plan. Wel eisten de heren van Zalando dat er speciaal voor de vestiging van hun bedrijf nieuwe wegen aangelegd zouden worden. De burgemeester zag niet in wat hij met zo’n bedrijf in zijn stad moest.

Hieronder, na de link,  de pas uitgezonden BBC-documentaire die laat zien hoe deze gigantische online shops met hun personeel omgaan én hoe je met veel geld veel macht kunt kopen.

Link: MDR – Deelstaat Thüringen betaalde 22,4 miljoen euro belastinggeld aan Zalando

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.