Onbekende Berlijnse band naar Eurovisie Songfestival

© Raimond Spekking / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

© Raimond Spekking / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Een totaal onbekend damesbandje uit Berlijn vertegenwoordigt Duitsland op 10 mei in Kopenhagen tijdens het Eurovisie Songfestival. Afgelopen donderdagavond schakelden Ela (21), Yvonne (29) en Natalie (28) van Elaiza in Keulen de commercieel zeer succesvolle band Unheilig uit.

De dames belandden min of meer toevallig bij de voorronde, omdat ze tijdens een clubconcert in Hamburg een zogenaamde wildcard wonnen om deel te mogen nemen. Het winnende nummer heet Is it Right. Der Spiegel noemt het een pittige en gedurfde melodie met Slavische overeenkomsten, die herinneren aan de wortels van de Oekrainisch-Poolse zangeres.

De band bracht het lied met een contrabas en een accordeon ten gehore. De Frankfurter Rundschau (FR) rept in een artikel over neo-folklore. “Deze nieuwe Volksmuziek-beweging is al enkele jaren te horen”, aldus de Duitse Eurovisie Songfestival specialist Jan Feddersen in de FR. Volgens hem en andere Duitse specialisten speelt het geen rol dat Ela in de Oekraïne is geboren en in Polen opgroeide.

Dat de vrouwen van Elaize enorm verrast zijn door de overwinning  blijkt wel uit het dpa-interview waarin Ela vertelt dat ze al fanmail hebben ontvangen. “Dat hebben we nog nooit eerder gehad.”

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.