Berlijnse webwijnschool

In de actuele uitgave van het Berlijnse magazine Tip-Berlin las ik een stukje over een wijnblogger die zijn passie voor wijnen graag met andere mensen deelt. Zijn doelgroep bestaat uit mensen die nog niet veel over wijn weten maar het wel leuk vinden om van wijn een hobby te maken.

wijnwebschule

Felix Bodmann en Anja Schrödervan presenteren de webwijnschool

Wie
Deze blogger heet Felix Bodmann. Hij is het creatieve brein en de producent achter de webwijnschool. In 2009 had hij genoeg van alle wijnfora met steeds dezelfde discussies en begon met zijn eigen blog Der Schnutentunker, waarmee hij in 2013 de Wein Online Award won. In de webwijnschool werkt hij samen met Anja Schröder. Zij komt uit de hotelwereld en werkte in verschillende 5-sterrenhotels. Daarnaast was ze betrokken bij de oprichting van de Berlijnse Rutz Weinbar, waar ze tussen 2003 en 2005 verantwoordelijk was voor de wijnkaart. Vandaag de dag heeft ze haar eigen wijnwinkel Planet Wein. Dat is tevens de locatie waar de video-afleveringen voor de webwijnschool worden opgenomen. Het camerawerk is van de ervaren cameraman Timo Imhoff.

Onderwerpen
In de eerste aflevering gaan Felix Bodmann en Anja Schröder in op het toebehoren dat je nodig hebt als je van wijn je hobby wil maken. In aflevering twee staat het thema ‘hoe ontstaat wijn’ centraal en worden de druiven en de verschillen tussen rode en witte wijn besproken. De derde video gaat in zijn geheel over sekt. In aflevering vier bespreken de wijnspecialisten het blind proeven van een wijn. Felix Bodmann denkt dat hij twee verschillende wijnen heeft geproefd maar achteraf blijkt het om één en dezelfde wijn te gaan. Volgens Anja Schröder overkomt dit vooral mensen die veel verstand van wijn hebben. Mensen die weinig kennis over wijn hebben zeggen al snel dat ze geen verschil proeven en daarmee hebben ze het bij het blind proeven dan meestal aan het juiste eind.

In de vijfde aflevering staat de witte wijn centraal. Besproken worden de droge witte wijnen, die blogger Felix Bodmann in drie categorieën plaatst: de Zechweine, oftewel de gewone, gemiddelde witte wijn die je op een feestje opentrekt en waar je niet al te lang bij stilstaat. Een gewone consumptiewijn uit de supermarkt die je niet in een kelder bewaart. Dan volgen de krachtige körperreiche Weine, gevolgd door de intensiv-kräftige Weißweine. In de zesde video staat de rode wijn centraal en in aflevering zeven leert de kijker alles over het gebruik van een goede kurkentrekker. Bij de onlangs geplaatste achtste aflevering gaat de maker in op het drinken van de wijn.

Geen registratie
Momenteel staan er dus acht video’s online. De cursus beslaat 30 afleveringen, die allemaal tussen de 3 en 6 minuten duren. Op de website van de webwijnschool gaat iedere aflevering gepaard met een uitgebreide tekst over het desbetreffende onderwerp. De cursus is gratis. Je hoeft je ook niet te registreren of iets dergelijks. “”We hebben geen zin in het verzamelen van e-mailadressen, omdat we zelf ons e-mailadres ook niet graag afgeven”, staat er op de site.

Aan de hand van de links in de informatieve teksten over wijnhandelaren, wijnevenementen en andere dingen rondom wijnen verdienen de makers geld. Dat staat ook duidelijk op de website. Daarnaast werkt de school aan nieuwe modellen om de webwijnschool te presenteren. Kortom, een aanrader voor wie zich met wijn wil bezighouden en natuurlijk ook de Duitse taal redelijk beheerst.

Link naar de webwijnschool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.