Berlijn ideale voedingsbodem voor scenedrankjes

Betere ingrediënten en minder suiker. Dat is voor het toenemend aantal jonge en creatieve frisdrankontwikkelaars in Berlijn belangrijk. Vandaag de dag is er sprake van een heuse frisdrankscene. Dat las ik in het Berlijnse magazine Tip-Berlin.

Packshot1Glam cola
In het artikel komen enkele creatieve frisdrankontwikkelaars aan het woord. Bijvoorbeeld de 39-jarige Nermin Çelik uit Kreuzberg, die vroeger als toneelspeelster haar brood verdiende. Zij ontwikkelde Glam cola, de eerste heldere cola op de wereld. Het idee ontstond, omdat ze haar vijf kinderen geen typische cola te drinken wilde geven. In plaats van fosforzuur bevat Glam cola citroenzuur. Afgelopen maart produceerde ze in een brouwerij bij Berlijn-Südstern 100 liter per maand. Nu is dat aantal al gestegen tot 6.000 en zelfs het gerenommeerde warenhuis KaDeWe heeft de Glam cola nu in huis. “Berlijn is een perfecte locatie om je eigen ding te doen. Hier is alles voorhanden wat je nodig hebt. Kleine brouwerijen, transportbedrijven, logistiek en veel vriendelijke verkopers”, vertelt Nermin Çelik.

Berliner Mätchen
De 26-jarige Nico Wojak en zijn vriendin Melanie brachten bijna een jaar geleden hun Berliner Mätchen op de Berlijnse markt, omdat ze een goed alternatief voor een energiedrankje zochten. Het basisrecept ontstond in de keuken van de woongroep: koude matethee en appelsap. “De eenvoudige recepten met de minste ingrediënten zijn de beste”, vertelt Nico in het artikel. Met hulp van de familie werden afgelopen zomer in Kreuzberg de eerste 6.500 flessen gevuld, die echter naar goedkope Apfelschorle (Spa rood + appelsap) smaakten. Deze catastrofe werd goedgemaakt. De bottelaar nam de lading terug en leverde de tweede keer drankjes met dubbel zo veel mate als in het cultdrankje Club Mate. Nu bezorgen de hobbybrouwers wekelijks zo’n 10 kratten bij de avondwinkels, cafés en restaurants in de Duitse hoofdstad.

Kreuzbär
Kreuzbär, zo heet het energiedrankje dat vier creatieve studenten maakten nadat ze genoeg hadden van de bio-hipster drankjes en iets oorspronkelijks wilden. Naar een origineel recept uit 1908, dat ze op internet vonden, brachten ze in 2012 hun eerste Kreuzbär op de markt. Deze drank bevat geen industriële suiker maar rietsuiker en in plaats van citroenzuur is er citroen- en appelsapconcentraat aan toegevoegd. Na de eerste productie was niet alleen het geld op, ook de puf om door te gaan was weg. Ze stonden hun Kreuzbär af aan drie vrouwen, die vandaag de dag het Kreuzbär-team vormen.

Ethiek
Volgens Mirko Bode, oprichter van online-expediteur Revolutiondrinks, kan iedere priklimonade een succes worden. “Maar alleen als de producenten vasthouden aan hun ethiek”, legt hij in het stuk in Tip-Berlin uit. Dat betekent een faire verstandhouding tussen fabrikant en verkoper, geen opdringerige reclame en hoge kwaliteit. “Bij succes spelen de waarden een belangrijkere rol dan de verkoopprijs”, aldus Bode. Volgens hem heeft Bionade door de snelle groei haar coole image dan ook verspeeld. De verkoop is van 200 miljoen flessen per jaar teruggelopen naar 40 miljoen.

Toeristen
Volgens Bode gaat alles wat naar Kreuzberg verwijst goed over de toonbank. Vooral toeristen weten de Berlijnse scenedrankjes te waarderen. Veel klanten uit het zuiden van Duitsland kopen niet een flesje maar meteen een hele krat, zodat ze thuis kunnen laten zien dat ze hip zijn en in Berlijn waren.

Toekomst
Deze trend willende grote frisdrankfabrikanten natuurlijk niet aan hun neus voorbij laten gaan. Maar ze willen aan de ene kant trendy drankjes op de markt brengen, aan de andere kant hun stamklanten niet irriteren door te zeggen dat je met een bio-limonade niets kunt aanvangen. Op die manier ontstaan er pseudonatuurlijke drankjes. Mirko Mode vermoedt dat de komende 50 jaar de kleine, lokale brouwerijen het de grote concerns heel erg moeilijk maken.

(Video uit 2012)

Links: Berliner MätchenGlam colaKreuzbärRevolutiondrinks

Lees meer in het originele artikel Berliner Brause-Barone van Tip-Berlin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.