Fastfood in een achtbaanrestaurant

Hoe kun je je als restaurant van de concurrentie onderscheiden? Dat kan door de nadruk te leggen op de bijzondere goede kwaliteit van het eten, door een bijzonder gunstige prijs-kwaliteit verhouding aan te bieden of door de nadruk op de beleving te leggen. Bijvoorbeeld door de maaltijden via een achtbaansysteem de keuken uit te sturen, ze door een looping te laten suizen en vervolgens aan het tafeltje van de gast tot stilstand te laten komen.

ab1Looping
Direct naast het station van de Duitse stad Dresden opende begin dit jaar het vierde achtbaanrestaurant in Duitsland haar deuren. Het principe is eenvoudig. Vanuit de keuken vertrekken de gerechten in een metalen pannetje met deksel naar boven. De pannetjes worden door een soort rad naar boven getrokken. Vanaf dit hoge punt zijn er verschillende startpunten om de maaltijden naar beneden te laten glijden, vervolgens door bochten te laten gaan en soms door een looping. Een medewerker plaatst vervolgens de pannetjes op de juiste baan.

In principe kan alles worden getransporteerd.“Natuurlijk geen grote pizza’s of tap bier in een glas. Het is ook een misverstand om te denken dat bij de looping alles door elkaar wordt geschud. Alleen na de looping, bij het afremsysteem, daar kan de inhoud lichtjes bewegen”, aldus uitvinder Michael Mack, die deze restaurants bouwt en de licenties verkoopt. Zakenmensen uit Koeweit hebben al een licentie voor heel Koeweit gekocht. Michael Mack: “Daarna bouwen we ook in Libanon, in Beiroet en in de Nederlandse stad Helmond.”

Concept
In april 2007 was de bouw van het prototype in Nürnberg voltooid. In dit restaurant blijft soms nog wel eens een maaltijd hangen, maar dat is normaal bij het allereerste achtbaanrestaurant ter wereld. Michael Mack wil dit etablissement later ook als opleidingsplek inzetten voor medewerkers die elders werken. Bijvoorbeeld in Hamburg, waar in augustus 2010 het tweede achtbaanrestaurant zijn deuren opende. Daarna volgde in april 2011 het derde restaurant ”Food Loop” in het attractiepark Europapark en twee jaar later restaurant “Schwerelos” in Dresden, direct naast het station, op de bovenste etage van het zogenaamde “Kugelhaus”, met een fraaie, glazen koepel als dak.

De uitvinder van de achtbaanrestaurants de heer Michael Mack (r) en de heer Christian Steinbach, directeur van de achtbaanrestaurants in Hamburg en Dresden.

De uitvinder van de achtbaanrestaurants de heer Michael Mack (r) en de heer Christian Steinbach, directeur van de achtbaanrestaurants in Hamburg en Dresden.

De heer Steinbach, manager van het restaurant in Hamburg, runt ook de locatie in Dresden. Hij koos voor franchise met als thema ruimtevaart, waarbij alle restaurants een ruimteschip representeren. Het doel is ook in andere landen dit soort restaurants neer te zetten. Gasten kunnen een gratis spelletje op hun I-Phone of I-Pad downloaden en de ruimteschepen van eten voorzien. Dit spel kan op Facebook worden gedeeld en verhoogt de verbondenheid tussen de restaurants.

Ruimteschepen
In de keuken van de “ruimteschepen” in Hamburg en Dresden staan geen potten en pannen. Steinbach koos voor het Frima VarioCooking Center systeem. “Dan heb je alles in één apparaat. Een pan, een grill, een friteuse, een snelkookpan, een pan voor groente, een pan voor deegwaren, alles in één. We gebruiken alleen nog maar deze apparaten. Voor een franchisemodel is dat ideaal. Het apparaat kookt, frituurt en bakt alles,” aldus Schweiger.

In de keuken bevinden zich ook alle koude drankjes, die per fles worden verkocht en met de achtbaan worden “geserveerd”. De menukaarten in Hamburg en Dresden zijn in hoofdlijnen hetzelfde. Ieder ruimteschip biedt daarnaast nog gerechten aan die bij de stad passen. In Dresden staan bijvoorbeeld typische Sauerbraten op de kaart, terwijl in Hamburg de Matjes als regionale specialiteit de aandacht trekken. Mocht er een ruimteschip in Brussel landen, dan zouden hier vast en zeker mosselen met frietjes worden aangeboden.

ab2Bediening
In Hamburg bestelt de gast zijn eten en drinken door het betasten van een flatscreen. De gegevens van de bestelling worden op een plastic kaart opgeslagen. Na afloop betaalt de gast aan een centrale kassa de rekening. Hier komt dus geen ober meer aan te pas. Dit concept slaat aan, want na twee jaar tijd komen er nog steeds circa 700 gasten per dag in het restaurant, dat 180 zitplaatsen heeft.

In Dresden komt de ober echter weer terug en betaalt de gast weer aan tafel. Deze persoonlijke service wordt toch zeer op prijs gesteld. De bestellingen in Dresden doet de gast op een tablet-pc. De ober ontvangt de bestelling op zijn mini-tablet en loopt naar de tafel om bijvoorbeeld te vragen of het vlees medium gebakken moet worden of een andere saus bij een gerecht aan te bieden. Om echt een goed beeld te krijgen is het de moeite waard de video’s op de volgende website te bekijken: www.rollercoaster-hamburg.de/videos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.