MERS-virus nu ook in Nederland

Gisteren is in Den Haag het MERS-virus bij een Nederlandse patient vastgesteld. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. In Duitsland werd in maart bij twee mensen het MERS-virus aangetroffen. Ze kwamen uit Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Eén van hen (73) is in München overleden.

In Saoedi Arabië zijn tot nu toe meer dan 500 gevallen bekend. Bovendien hebben nog 17 andere landen infecties gemeld waaronder Egypte, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Italië en Duitsland. Het MERS-virus is nog relatief ondoorgrondelijk. Hoogstwaarschijnlijk wordt het door dromedarissen, vooral de jonge dieren, op de mens overgedragen. Ondertussen wordt ook een overdracht van mens op mens niet uitgesloten.

De wereldgezondheidsraad wijst op het hoge sterftecijfer. Tot nu toe is een derde van de geïnfecteerden gestorven. Bijzonder bedreigd zijn oude mensen en mensen met een zwak immuunsysteem. De symptomen van MERS lijken erg op die van een griep. Het begint met koorts, hoesten en eventueel ook diarree.

De beste voorzorgsmaatregel is hygiëne, want het virus wordt door druppelinfectie overgedragen, door niezen of hoesten bijvoorbeeld. Ook op een oppervlak kan het virus een bepaalde tijd overleven. Wereldwijd werken onderzoekers eraan om het MERS-virus te ontcijferen. Tot nu toe is er noch een vaccinatie noch een speciale behandeling tegen MERS. Geïnfecteerden krijgen een ondersteunende therapie aangeboden, die enkel en alleen de symptomen bestrijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.