Redacties gedrukte media sterk onder druk

krant“Gedruckt wird unter Druck” luidt de titel boven het bericht in de Frankfurter Allgemeine Zeitung van 4 juni.  Duitse redacteuren hebben veel moeite om tegen het dictaat van de economie en internet aan te schrijven. Hoe sterk ze onder druk staan, dat bewijst een rondvraag onder Duitse journalisten.

Het is een interessant bericht, omdat het probleem ook in Nederland, België en tal van andere landen speelt.  In Duitsland heeft zestig procent van de journalisten in de lokale, politieke en economische redacties al te maken gehad met ingrepen door derden op hun eigen berichtgeving. Twee derde daarvan zelfs meer dan één keer. Dat is de uitkomst van een rondvraag door het Allensbacher Instituut (Das Institut für Demoskopie Allensbach), een instituut dat opinie-onderzoek verricht. Volgens de leidster van dit instituut, Renate Köcher, is het centrale thema de economische druk. “De grote meerderheid van met name de lokale journalisten heeft dit zelf al meegemaakt.”

Köcher sprak afgelopen dinsdag in Berlijn tijdens een bijeenkomst van het Verband van Duitse Krantenuitgevers (BDZV) en de Centrale voor Politieke Vorming (BPD). Pogingen om invloed op de redacties uit te oefenen komen vooral van bedrijven, lokale politici maar ook van actiegroepen. De meer dan 400 ondervraagde redacteuren – waarvan vele in een leidinggevende positie – zagen de economische positie van de branche én het gebrek aan tijd voor nauwkeurig onderzoek als hun grootste problemen, aldus Köcher. Bovendien heeft het internet geleid tot een versnelling van de berichtgeving. De opinie-onderzoekster riep de Duitse staat op niet alleen radio en televisie door verplichte vergoedingen te ‘alimenteren’ maar om ook de gedrukte media te ondersteunen.

Ook Bondsdagpresident Norbert Lammert (CDU) toonde zich bezorgd over de invloeden van de elektronische media op kranten en tijdschriften. Snelheid is bij de pers ondertussen belangrijker dan nauwkeurigheid, entertainment belangrijker dan informatie, personalisatie belangrijker dan feitelijkheden en vette koppen belangrijker dan analyses. “Het internet kan veel dingen niet, die kranten wel kunnen”. Astrid Frohloff, directielid van “Reporters zonder grenzen” (“Reporter ohne Grenzen”) ziet de controle door de Amerikaanse geheime dienst NSA als het grootste gevaar voor de persvrijheid.

De Duitse minister van justitie Heiko Maas (SPD) waarschuwde voor een ‘informatieverzamelwoede’ door sommige overheden en wees daarbij naar de plannen van de  Bundesnachrichtendienst (BND) om sociale netwerken als Facebook in real time onder de loep te nemen. Maar volgens het bericht zal de politiek in de nabije toekomst eerder met het toegrijpen door particuliere bedrijven zoals de zoekmachine-exploitant Google te maken hebben.

“De staat heeft de plicht om zich t.o.v. de pers beschermend op te stellen”

De voormalige president van het Bundesverfassungsgericht (= het grondwettelijk hof van Duitsland) Hans-Jürgen Papier onderstreepte dat de rechters de persvrijheid niet alleen als verdedigingsrecht tegen de overheid of regering zien: “De staat heeft de plicht om zich t.o.v. de pers beschermend op te stellen” . Zo zou de staat met het kartelrecht voor publicitaire veelsoortigheid moeten zorgen. Een aanspraak op overheidssubsidie of een voortbestaansgarantie zijn er voor aparte persorganen echter niet.

Matthias Koch, hoofdredacteur van het “Redactienetwerk RND (RedaktionsNetzwerk) binnen het Madsack-concern trok een parallel tussen politieke en economische gevaren. “Slechte wetten voor de binnenlandse veiligheid kunnen kranten bij hun onderzoek storen, slechte wetten voor het arbeidsrecht kunnen kranten in provinciale regio’s ineen laten storten,” waarschuwt hij met de blik op dataretentie en het geplande minimumloon.

Bron: FAZ – Gedruckt wird unter Druck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.