Botanischer Garten Berlijn

Na drie jaar Berlijn stapte ik vandaag voor de eerste keer in de Berlijnse Botanischer Garten, één van de belangrijkste botanische tuinen van de wereld en de grootste op het vasteland van Europa, aldus Wikipedia.

Ik hou van de natuur, maar ben geen namen fetisjist, om het maar zo uit te drukken. Wellicht dat ik daarom nog niet eerder de Berlijnse botanische tuin bezocht, omdat ik een beeld voor ogen had van aangelegde paden, omringd door planten met bordjes. De bordjes zijn wel massaal aanwezig, maar de vrije ruimte er omheen is enorm. Dat vertelde mij een een bevriende tuinarchitecte. Na dagen lang computerwerk was ik vandaag toe aan heel veel natuur en dus nam ik de proef op de som.

De botanische tuin ligt in Berlin-Lichterfelde en is eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Ik ging vandaag met de auto (die heeft zo nu en dan ook beweging nodig), die ik eenvoudig aan de Altensteinstrasse parkeerde. Gratis, direct naast het park, op één minuut lopen van de  ingang. Aan de andere kant van het park (Unter den Eichen ) is ook een ingang maar daar is het lastiger om je auto te parkeren. De toegang kost zes euro. Je hebt dan ook toegang tot het botanische museum, waar ik wellicht een andere keer binnenstap.

Het  voordeel van de toegangsprijs is dat je in dit park noch losgeslagen alcoholisten, noch drugsdealers noch schreeuwende aandachtstrekkers tegenkomt maar eerder op eekhoorns, eenden of vlinders stuit. Daarnaast lopen er natuurlijk de toeristen die over de botanische tuin in hun reisgids hebben gelezen. Om geen verkeerd beeld van Berlijn te laten ontstaan; er zijn in de Duitse hoofdstad tal van leuke parken waar het gezellig vertoeven is, met of zonder kinderen, met of zonder optredens van verrassende artiesten, etc., etc. De Botanisch Garten koos ik vandaag echter, omdat ik echt even compleet wilde “abschalten”, zoals de Duitsers zeggen.

Er is al veel over de Berlijnse Botanischer Garten geschreven, dus hou ik dit stukje beknopt. Ik kan alleen zeggen dat het een prima plek is voor een dagje ongestoord groen. Je kunt er volop wandelen, er zijn veel bankjes op mooie plekken, her en der staan praktische toiletgebouwtjes en er bevindt zich een heus restaurant. Vandaag heb ik de hele dag in het park vertoefd en afwisselend gelezen en gewandeld. Op het terras van het restaurant heb ik de salade van het seizoen met kipfilet uitgeprobeerd. Nou ja…Het was veel maar er zat weinig smaak aan. Het contrast met de heerlijke zomersalade die ik laatst in Tiergarten at was groot. Maar daarvoor heeft de Botanischer Garten natuurlijk weer meer te bieden dan Tiergarten. En de espresso na afloop smaakte goed, dat weer wel.

Kortom, ik kom hier zeker terug. Ik heb thuis namelijk noch een balkon noch een tuin en bij mooi weer én veel leeswerk is het een ideale plek om te vertoeven. Hieronder zet ik wat foto’s die ik vandaag heb genomen en de eerder genoemde links. Voor de plantenliefhebbers is deze plek natuurlijk een oase. Indrukwekkend vond ik wel de fraaie tuin met geneeskrachtige planten, compleet voorzien van alle mogelijke informatie. Daarnaast loop je hier als het ware door diverse werelddelen en bezorgt de geur- en tasttuin de neus verbluffende verrassingen.

Van mei t/m augustus is het ook mogelijk om na 17:00 uur de Botanischer Garten te bezoeken. De toegangsprijs bedraagt dan € 3,00. Wie van plan is de botanische tuin vaker te bezoeken, kan voor € 50,00 een jaarkaart kopen. In augustus is de tuin van 09:00 tot 20:00 uur geopend, in september sluiten de poorten een uur eerder. Uitgebreide informatie over de toegangsprijzen en de openingstijden staan op de website van de Botanischer Garten

Website Botanischer Garten:
www.botanischer-garten-berlin.de

Wikipedia:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Botanischer_Garten_Berlin

Tuin met geneeskrachtige planten:
www.bgbm.org

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.