Shortlist Duitse boekenprijs 2014

dbpVanochtend om 10:00 uur verscheen de shortlist met zes boeken voor de Deutscher Buchpreis 2014. Zeven juryleden kozen Pfaueninsel van Thomas Hettche, April van Angelika Klüssendorf, Panischer Frühling van Gertrud Leutenegger, 3000 Euro van Thomas Melle, Kruso van Lutz Seiler en tenslotte Der Allesforscher van Heinrich Steinfest.

Hoe reageerden de Duitse media? Wel, volgens de FAZ ontbreekt ‘pijnlijk’ de roman Am Fluß van Esther Kinsky als één van de meest gedurfde Duitse pogingen tot proza. Volgens FAZ-redacteur Andreas Platthaus is met Vor dem Fest van Saša Stanišić het beste boek van de longlist verdwenen.

Der Spiegel schrijft over drie verrassende kandidaten en drie te verwachten favorieten.Tot de favoriete kandidaten behoren Lutz Seiler met Kruso, Thomas Hettch met Pfaueninsel en Thomas Mell met 3000 Euro. Van de drie verrassingen noemt Der Spiegel Heinrich Steinfest met Der Allesforscher ‘wellicht de ontdekking van de shortlist 2014.’ Tot slot schrijft Die Welt dat Kruso van Lutz Seiler de prijs moet winnen. Uitvoerig wordt beschreven waarom de debuurtoman, die over 1989 en het einde van een staat gaat, de prijs verdient. Het boek werd in de Duitse media al met veel lof ontvangen, vooral door het prachtige, poëtische taalgebruik.

De prijsuitreiking vindt plaats op 6 oktober om 18:00 uur plaats in de Kaisersaal van het middeleeuwse stadhuis Römer in Frankfurt am Main. Om 18:55 uur wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. Dit evenement is een jaarlijkse opmaat voor de Frankfurter Buchmesse, die van 8-12 oktober plaatsvindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.