Eerste ‘Stadt Food Land’ festival van start

Gisteravond was de officiële aftrap van het eerste “Stadt Land Food” festival in Berlijn Kreuzberg. Vandaag, op de Duitse feestdag met schitterend zonnig weer, stromen de straten rondom Markthalle Neun vol.

Naast de al bijna traditionele foodtrucks bieden tal van brouwerijen, slagers, bakkers, wijnboeren, kaasmakers en nog vele andere ambachtelijke producenten uit Berlijn en omgeving hun producten aan. Niet alleen in de markthal is het druk, ook in de straten er omheen. Gelukkig bieden de brede stoepen en de ruime Lausitzer Platz veel ruimte om iets te eten of drinken. Het aanbod is enorm, de sfeer bijzonder ontspannen.

De meeste bezoekers willen iets nieuws eten of drinken. Daarnaast hebben enkele foodtrucks al een dusdanig goede naam opgebouwd, dat de rij wachtenden soms even langs is als bij één van de beroemde curryworstzaken die in de reisgidsen staan. Maar bij Curry 36 aan de Mehringdamm of Konnopke in Prenzlauer Berg krijgt de bezoeker geen uitgebreide tekst en uitleg over het product, hier wel.

Flessa Manderina van brouwerij FlesseBräu

Flessa Manderina van brouwerij FlesseBräu

Zelf neem ik de proef op de som en probeer een ‘Flessa Manderina’ van brouwerij FlesseBräu, een ‘Kiezbrauerei’ (buurtbrouwerij) uit het Berlijnse stadsdeel Friedrichshain. Een fris, donker oranje glas bier zonder toevoeging van mandarijnen maar wel met een lichte mandarijnensmaak. Een heerlijk frisse start van de middag

Een kraampje verderop probeer ik bij het Spent Brewers Collective een bepaalde soort Bloom’s Beer. Volgens de brouwerijmedewerker is dit bier zoals het in de Middeleeuwen gesmaakt moet hebben. Ik neem een slok en in mijn gedachten doemt een fles hoestsiroop op. Om de jongen niet meteen te beledigen,  vertel ik hem dat er onverwacht veel kruiden in zitten. ‘Het smaakt een beetje zoals hoestsiroop’, zegt hij. ‘Ja, nu je het zegt’, antwoord ik.

Op de hoek van een straat zet ik een mobiele pers voor most op de foto. Het voertuig staat wekelijks op diverse plekken in Berlijn om de bezoekers op marken of evenementen van vers geperste appels, peren, kweeappels of kweeperen te voorzien. ‘Op onze website lees je er nog veel meer over’, vertelt de sympathieke eigenaar. De naam van de website luidt www.mostquetsche.de

Naast de mobiele pers voor most prijst een man met een opvallend lange baard zijn beroemde gerookte knoflook uit Henningsdorf an der Havel (boven Berlijn) aan. Bij het zien van mijn camera waant hij zich in een reclame-uitzending en wijst nog eens nadrukkelijk op zijn bijzondere product. De knoflook zelf komt uit Spanje en Frankrijk maar wordt in Henningsdorf ambachtelijk op beukenhout gerookt. Hierdoor krijgt de knoflook een zachte en milde smaak, die doet denken aan de mediterrane keuken en uitnodigt tot een reisje naar de Spaanse of Franse kust.

Op de website www.mobile-raeucherei.de schrijft eigenaar Detlef Werner dat zijn knoflook verslavend kan werken en ‘wie niet te lang wil wachten, de gerookte knoflook ook telefonisch kan bestellen’. Nieuwsgierig geworden door de informatie op de website keer ik morgen terug om wat teentjes knoflook uit te proberen.

Het ‘Stadt Land Food’ festival duurt nog t/m zondag. In Markthalle Neun vinden alle lezingen plaats. Vandaag sprak bijvoorbeeld craftbeer pionier Fritzu Wülfing over de voor- en nadelen van ambachtelijk gebrouwen bieren. Een uur eerder sprak Malin Elmlid over haar project “The Breadexchane”, waarbij ze met brooddeeg in haar tas de wereld rondreist en verhalen verzamelt, om het kort door de bocht uit te drukken.

Morgen om 15:00 uur is het podium voor Oliver Wesseloh, de biersommelier die zich de huidige wereldkampioen mag noemen. Hij zal spreken over zijn ervaringen met de Duitse biercultuur en de veelvoud ervan.

Alle informatie over het festival, inclusief het complete programma, staat op www.stadtlandfood.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.