Marente de Moor wint EU-literatuurprijs 2014

BoekenbeursMarente de Moor won zojuist in Frankfurt met haar boek ‘De Nederlandse maagd’ de EUPL (Europeon Union Prize for Literature). Nederland was één van de 13 landen die dit jaar in de prijzen viel. De andere 12 winnaars kwamen Albanië, Bulgarije, Tsjechië, Griekenland, IJsland, Letland, Liechtenstein, Malta, Montenegro, Servië, Turkije en Groot-Brittannië. De winnaars ontvangen elk €5.000 en veel aandacht.

Alle wetenswaardigheden over Marente de Moor (Den Haag, 1972) staan zowel op Wikipedia als op de website van Querido. Daarom laat ik het in dit bericht bij de links naar beide sites.

Deze Europese prijs voor de literatuur is de enige in deze vorm. ‘Hiermee worden de beste nieuwe talenten in Europese fictie  bekroond én de prijs biedt het publiek de mogelijkheid kennis te maken met auteurs uit verschillende landen’, aldus Androulla Vassilioi, EU-commissaris voor educatie, cultuur, meertaligheid en jeugd.

De prijs, die in 2009 in het leven werd geroepen, gaat jaarlijks naar diverse schrijvers uit diverse landen. De eerste Belgische winnaar was Peter Terrin, die in 2010 met zijn boek ‘De bewaker’ won. Een jaar later won de eerste Nederlandse schrijver Rodaan Al Galidi met ‘De autist en de postduif’. Vorig jaar sleepte België voor de tweede keer een prijs in de wacht. Isabelle Wéry won met ‘Marily désosée’.

De winnaars worden gekozen door vakkundige jury’s uit de deelnemende landen. De coördinator voor de Nederlandse jury is de Vereniging van Letterkundigen met Jeroen Thijssen als voorzitter. De twee leden van de Nederlandse jury zijn Jeanette Wagenaar van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en Martijn David van de Groep Algemene Uitgevers (GAU).

Qua naam lijkt de EU-literatuurprijs erg op de ‘Europese Literatuurprijs‘, qua inhoud niet. De Europese Literatuurprijs is namelijk een jaarlijkse Nederlandse prijs voor de beste roman die in het voorgaande jaar uit een Europese taal in het Nederlands is vertaald.

http://www.euprizeliterature.eu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.