Een nieuwe wereld

titelHet is wel heel bijzonder om mee te maken, dat een moeder haar kind bij de arm neemt en bij mij vandaan trekt als ik vriendelijk ‘hallo’ zeg. Andere voorbijgangers versnellen hun pas als ze zich bij mij in de buurt bevinden. Ik zie ook een vrouw die druk telefoneert maar wel van grote afstand al ziet waar ik mee bezig ben. Ze loopt zeer opvallend met een heel grote boog om mij heen, alsof ik van ben haar te laten struikelen, de telefoon uit haar hand te graaien, of haar op een andere manier lastig te vallen. Ik voel me eenzamer dan ooit, uitgestoten door de maatschappij. Niemand wil meer iets met mij te maken hebben. Een vriendelijk glimlachje mijnerzijds werkt averechts. Hierdoor zetten de mensen het op juist op een lopen. Het is een nieuwe wereld, die ik zojuist heb betreden.

Dit is de hel, denk ik, terwijl een groepje jongeren mij uitscheldt voor gore smeerlap. Het doet me nu al niks meer. Ik voel me bedwelmd. Het gevoel dat een verdoving van de tandarts in je kaken teweeg brengt, voel ik nu over mijn hele lichaam. Heel even overweeg ik zelfs me over te geven aan deze slachtofferrol, want zo voelt het. Alsof je het niet hebt gered in het leven en je nu voor straf aangewezen bent op het graaien in prullenbakken, op zoek naar iets eetbaars, de laatste kruimels in een verfrommelde chipszak of een paar druppels bier in een samengeknepen stuk blik.

‘Goedemiddag mijnheer, wat zijn wij hier aan het doen?’ Twee jonge agenten kijken mij streng aan. In mijn rechterhand voel ik het vochtige klokhuis van de appel die ik in deze bak had gesmeten en – godzijdank – het treinkaartje dat eraan vast kleeft. Eindelijk! Ik trek mijn hand uit de prullenbak en hou mijn treinkaartje omhoog. ‘Heren, ik zocht mijn treinkaartje. Tegelijk met een klokhuis in de prullenbak gegooid. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Ik wens u een aangename dag’ , zeg ik en loop voldaan verder, de oude wereld tegemoet.

Bijdrage Schrijverspunt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.