Vervolg “Het spel des levens”

Blog Allard van Gent

ego - word in letterpress typeKritiek op het kapitalisme zorgt in Duitsland voor heftige debatten: in zijn boek „Ego – het spel des levens“ schetst Frank Schirrmacher het scenario van een geëconomiseerde maatschappij, die zich compleet onderwerpt aan de wetten van de financiële markten. In het tijdperk “Homo oeconomicus” speculeert iedereen onder alle levensomstandigheden egoïstisch op eigen gewin, zegt de mede-uitgever van het Duitse dagblad “Frankfurter Allgemeinen Zeitung“. Zijn we enkel nog speelballen van het kapitalisme: egoïstisch, manipuleerbaar en berekenbaar door data-imperia zoals Google en Facebook? Is de politiek slechts nog machinerie van de markten? En gaat er van deze ontwikkeling een gevaar uit voor onze democratie? Het zijn de inleidende woorden die ik las als inleiding bij een talkshow, waarin het genoemde boek en de auteur centraal staan.

Eerder op dit blog schreef ik al dat dit boek mijn aandacht trok. Waarom? Het behandelt een thema waarbij het ouderwetse links – rechts…

View original post 459 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.