Telefoons en laptops opladen in nieuwe Berlijnse bus

BusHij is gebouwd in Nederland en werd vandaag in Berlijn voorgesteld: de Citea LLE. Dit is de nieuwe, lage instapbus van het Berlijnse vervoersbedrijf BVG. Vanaf februari rijden de eerste 40 bussen in het zuidwesten van Berlijn. De bus kost 250.000 euro.

Doordat de bus 20 procent lichter is dan zijn voorganger, verbruikt hij ook 20 procent minder diesel. Dat lees ik in een artikel in het Berlijnse boulevardblad BZ. De auteur meldt ook dat de cheffin van het vervoersbedrijf, mevrouw Sigrid Nikutta, de nieuwe Scania-dubbeldekker presenteerde. Die bus weegt 18 ton en is met 10.94 meter iets korter dan zijn voorganger.

Het interieur van deze dubbeldekker is volgens de krant ‘hightech puur’. De bestuurder heeft een achteruitkijkcamera en het bovendek beschikt aan de voorzijde over een panoramaraam. Een echte noviteit is de aanwezigheid van usb-aansluitingen bij de zitplaatsen bovenin (zie in video onderaan). ‘Daarmee kunnen de reizigers hun mobieltje of laptop opladen. Praktisch’, aldus Sigrid Nikutta. De nieuwe dubbeldekker kost 400.000 euro.

De dubbeldekker rijdt een jaar lang testritten in Spandau, daarna is de Berlijnse binnenstad aan de beurt. Als dat zo ver is, dan neemt de BVG een beslissing over de aankoop van de Scania Citywide. Volgende de BVG-cheffin rijden die bussen momenteel al met veel succes in andere metropolen zoals Londen en Singapore.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.