De grote ommezwaai naar hoogwaardige fastfoodrestaurants

habBeursgang van Shake Shack. Hartstochtelijke begroeting voor de nieuwe burgers. Dat lees ik boven het artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Van hotdog-kraam tot miljarden concern, zo wordt de burgerketen Shake Shack bestempeld.

Het bedrijf heeft 63 restaurants en is de lieveling van klanten en aandeelhouders. Shake Shack staat voor de ommezwaai naar hoogwaardig fastfood.

Terwijl McDonald’s tegen grote problemen oploopt, is de kleine hamburgerketen uit New York Shake Shack met een indrukwekkende beursgang begonnen. Vrijdag schoot de koers met 118% naar een hoogte van 45,90 dollar. Daarmee is Shake Shack met slechts 63 restaurants meer dan 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro) waard.

Shake Shack lokt de klanten onder andere met de belofte dat het vlees van gecontroleerde fokkerijen afkomstig is.  Daarom zijn de prijzen iets hoger dan bij een gewone fastfoodketen. Shack Shake staat voor de doorbraak naar kwalitatief goede fastfoodrestaurants. Bij McDonald’s daalde de winst in het afgelopen kwartaal met zeven procent. Daardoor verloor concernchef Don Thompson zijn baan.

121 miljoen dollar stroomt er door de notering op de beurs in de kassa van Shake Shack. Daarmee wil het bedrijf expanderen, ook naar het buitenland. Shake Shack wil ongeveer 10 nieuwe restaurants per jaar openen – en ooit eventueel groeien tot een bedrijf met 450 locaties.

De geschiedenis van de hamburgerketen begon met een hot-dog wagen in Manhattan, het eerste restaurant opende in 2004 de deuren. Oprichter Danny Meyer behoudt nog ruim 1/5 van het bedrijf , zijn aandeel was daarmee na de eerste beursdag circa 340 miljoen dollar waard.

De winst van Shake Shack bedroeg in het afgelopen jaar tot eind september 3,5 miljoen dollar bij een omzet van 83,8 miljoen dollar. De expansie met de opening van 20 nieuwe restaurants drukte de winst.

McDonald’s, met meer dan 36.000 restaurants, behaalde in het afgelopen jaar een omzet van 27,44 miljard dollar en is op de beurs circa 90 miljard dollar waard. Dat betekent per restaurant een beurswaarde van 25 miljoen dollar voor Shake Shack en slechts 2,5 miljoen bij McDonald’s.

Bron: FAZ – Frenetische Begrüßung für die neuen Burger

Een bijdrage uit het Financieel dagblad:  Aandeel Shake Shack opent op $47

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.