Kom, geesten

U1_978-3-498-03570-9.inddBegin deze maand verscheen bij de Duitse uitgeverij Rowohlt het boek Kommt, Geister van Daniel Kehlmann. Dit is niet zijn nieuwe roman, maar een boek met vijf lezingen die hij afgelopen zomer aan de Goethe-Universiteit van Frankfurt hield.

Waarom zijn voor de Oostenrijkse zanger en acteur Peter Alexander, die vooral in Duitse musicalfilms optrad, negen minuten voldoende om Günter Grass dankbaar te zijn? Waarom is vergeten een vermoeiende oefening en verdringen hard werken? Ontstaan spoken uit onze angst voor het verleden? En zou het kunnen zijn dat Daniel Kelhmann, die als kind na het lezen van een boek nachtenlang door nachtmerries werd geplaagd, juist daardoor later schrijver is geworden?

Om die en andere vragen draaien zijn vijf aantrekkelijk helder en virtuoos gecomponeerde lezingen die hij als bekleder van de oudste en meest gerenommeerde Duitse gastleerstoel voor poëtica in de zomer van 2014 aan de Goethe-Universiteit van Frankfurt gehouden heeft. Met een Shakespeare citaat als titel – ‘Kommt Geister, die ihr lauscht auf Mordgedanken’ (uit Macbeth: Come, you spirits. That tend on mortal thoughts) – ontvoeren de teksten de lezer in literaire schaduwwerelden vol duisternis en echo’s, valluiken en weefsels. Daniel Kehlmann demonstreert hoe zeer de nagalmende verschrikkingen van de Duitse geschiedenis als basis voor zijn werk dienen, schrijft over geesten, spoken, zombies, narren en halfmensen in de werken van schrijvers als Jeremias Gotthelf, J. R. R. Tolkien, Shakespeare, Grimmelshausen en Leo Perutz. En daarmee geeft hij ook informatie over zichzelf.

Daniel Kehlmann is de meeste vertaalde Duitse hedendaagse schrijver. Zijn beroemdste boek heet ‘Die Vermessung der Welt’ en verscheen in 2007 bij uitgeverij Querido onder de titel ‘Het meten van de wereld’. Lees alles over de schrijver, zijn werk en zijn positie in de Duitstalige literaire wereld in het artikel ‘De werkelijkheid volgens Daniel Kehlmann‘.

Duitse media over ‘Kommt, Geister’:
Die subtil gewirkte Selbstauskunft eines Schriftstellers, dem seine Sache ernst ist.
(Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Die Geister, die sie gerufen hatten, wurden und werden die Deutschen so leicht nicht wieder los. Daniel Kehlmann zieht einen Kreis um diese Schattenwelt.
(Süddeutsche Zeitung)

Kommt, Geister
Rowohlt
Hardcover: €19,95
E-Book: €16,99
Gedeeltelijke voorafdruk (Leseprobe) op de pagina van de uitgeverij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.