Engelen boven West-Berlijn

De engel Damiel (Bruno Ganz) waakt als engel over de mensen in Berlijn. Hij neemt alleen als toeschouwer aan hun leven deel, totdat hij zelf wil ruiken, smaken en voelen. ZDF / Henri Alekan: Wim Wenders Stiftung

De engel Damiel (Bruno Ganz) waakt als engel over de mensen in Berlijn. Hij neemt alleen als toeschouwer aan hun leven deel, totdat hij zelf wil ruiken, smaken en voelen. ZDF / Henri Alekan: Wim Wenders Stiftung

Film, vrijdag 3 april, ZDF

De Berlinale bekroonde dit jaar de Duitse regisseur Wim Wenders voor zijn levenswerk met een gouden leeuw. Wenders geldt als één van de belangrijkste en invloedrijkste regisseurs binnen de Duitse filmwereld. De sterregisseur wordt deze zomer 70. Dat was voor de ZDF aanleiding vanaf 5 februari 2015 een twaalfdelige filmreeks te tonen, die enkele van Wenders’ belangrijkste werken bevat.

Op vrijdag 3 april zal op ZDF de door de Wenders stichting (Wenders-Stiftung) gerestaureerde originele versie van ‘Der Himmel über Berlin’ te zien zijn. Deze klassieke ‘Autorenfilm‘ draaide Wenders in 1987. Hij schildert een portret van het oude West-Berlijn, bevolkt door mensen die met hun dagelijkse problemen worstelen en engelen, die de gedachten van deze mensen kunnen horen. Met Bruno Ganz en Otto Sander als onsterfelijke begeleiders van mensen zoals de acteur Peter Falk (beroemd door zijn rol als inspecteur Columbo) die zichzelf speelt of de circusartieste Marion (Solveig Dommartin).

De engel Damian is zo aangedaan door de artieste Marion (Solveig Dommartin), dat hij vanwege zijn liefde voor haar de hemel verlaat en mens wordt. ZDF en Henri Alekan; Wim Wenders Stiftung

De engel Damiel is zo aangedaan door de artieste Marion († Solveig Dommartin), dat hij vanwege zijn liefde voor haar de hemel verlaat en mens wordt. ZDF en Henri Alekan; Wim Wenders Stiftung

Damiel (Bruno Ganz) en Cassiel (Otto Sander) zijn twee engelen, die sinds tijden over de wereld trekken en de mensen begeleiden – alleen zichtbaar voor kinderen en andere engelen. Als Damiels oog op de betoverende circusartieste Marion valt, wordt hij verliefd op haar.

Zijn hartstochtelijke verlangen zelf een menselijk leven te leiden wordt steeds sterker. Filmster Peter Falk, die dus zichzelf speelt, is voor filmopnames in Berlijn. Hij voelt het als Damiel bij hem in de buurt is, aangezien hij zelf ook ooit een engel was. Zijn verhalen over het bestaan als mens ondersteunen Damiel bij zijn wens in een sterveling te veranderen.

Wenders’ eerste Duitse film na achter jaar in de Verenigde Staten werd in 1987 in Cannes met de prijs voor de beste regie bekroond. “Een soort filmgedicht” (Wim Wenders), gebaseerd op een samen met Peter Handke geschreven scenario en – twee jaar voor de val van de muur – een blik op een stad, die zo niet meer bestaat.

Der Himmel über Berlin
Vrijdag, 00:50 uur op ZDF

Scene met Peter Falk

Trailer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.