Verbod op geheime tips over Berlijn

shutterstock_240400519Leden van de Berlijnse regering, de senaat, hebben de koppen bij elkaar gestoken en komen vandaag met een zeer opmerkelijk en vooral verrassend voorstel: een verbod op het publiceren van geheime tips voor toeristen. Veel ondernemers in stadsdeel Mitte en ook in Tiergarten juichen het idee van de regering toe. Niet alle ondernemers reageren even blij.

Moordend tempo
De opkomst van blogs over Berlijn is niet te stuiten. Wereldwijd schieten ze als paddenstoelen uit de grond. De bezoekers van deze sites struikelen over de enorme hoeveelheid geheime tips: geen Checkpoint Charlie, geen Brandenburger Tor, nee, beleef de stad nu op een een totaal andere manier! Een horecaondernemer nabij het Checkpoint Charlie museum wijst naar de lege tafels. “En dat krijg je er dus van als al die bloggers die onzin op hun site zetten. De omzet daalt evenredig met het aantal nieuwe Berlijn-blogs en ik kan u verzekeren, dat gaat in een moordend tempo”, aldus Günther Sauer van de gelijknamige bistro.

Place to be
In Treptow en een deel van Neukölln hangen veel ondernemers de vlag uit. Immers, de nieuwe generatie toeristen loopt niet meer met een reisgids door de stad, maar met een smartphone die uitlegt waarom Neukölln en Treptow the places to be zijn, plekken waar de doorsnee toerist niets te zoeken heeft. “Super hier!”, vertellen Beate en Rudi uit Bremen. Op een super cool blog lazen ze dat Neukölln en Treptwow het echte Berlijn tonen. Beate: “Museum Insel, Checkpoint Charlie, East-Side Gallery of Bundeskanzleramt, nee, écht niet, super saai!”

Stemming
De traditionele uitgevers van de reisgidsen springen in op de trend om de beroemde Berlijnse bezienswaardigheden te mijden. Net als de blogs drukken ze nu ook geheime tips af. Horecaondernemers rondom de bekende trekpleisters klagen al jaren steen en been. Hans Lange, voorzitter van de belangenclub voor ‘toeristische horeca-ondernemers’ trok daarom bij de regering aan de bel. En met succes. Over twee maanden wordt er gestemd en zal blijken of het verbod op publicatie van geheime tips volgend jaar daadwerkelijk in werking treedt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.