Treinstaking Deutsche Bahn beëindigd

steDe treinstaking bij de Deutsche Bahn is beëindigd. De vakbond GDL en de Deutsche Bahn hebben vannacht een bemiddelingsprocedure in gang gezet. Vanaf 19:00 uur zullen de treinen weer rijden.

De bemiddelingsprocedure gaat volgende week woensdag van start en zal drie weken duren. In die periode geldt een verplichting tot het bewaren van de arbeidsrust.

De GDL heeft de minister-president Bodo Ramelow (Linke) van de deelstaat Thüringen tot bemiddelaar benoemd, de Deutsche Bahn koos de voormalige minister-president van deelstaat Brandenburg Matthias Platzeck (SPD).

Volgende Duitse zender WDR rijden de regionale treinen vanaf vrijdagochtend weer normaal volgens dienstregeling. Het kan nog tot zaterdag duren voordat de reguliere dienstregeling voor de IC- en ICE-treinen van kracht is.

Andere vakbond dreigt nu met staking

De grootste vakbond bij de Deutsche Bahn, de EVG, wil vandaag in Berlijn met de Deutsche Bahn tot een cao-akkoord komen. Lukt dat niet, dan dreigt er een arbeidsconflict. Onderhandelingswoordvoerster Regina Rusch-Ziema: “De aangeboden 4,7 procent is te weinig, de voorgestelde looptijd van 29 maanden te lang.”

Volgens weekblad Die Zeit dreigt de EVG zelfs met een staking. “We zullen moeten staken als we donderdag geen resultaat behalen”, zei EVG-chef Alexander Kirchner in de Passauer Neuen Presse van donderdag. “De collega’s willen nu een resultaat.” Ook dagblad Die Welt meldt dat de EVG met stakingen dreigt als de onderhandelingen vandaag mislukken.

Der Spiegel citeert EVG-woordvoerder Uwe Reitz, die vandaag in Berlijn zei, ‘er wordt een handtekening gezet of er volgen waarschuwingsstakingen’.  De Deutsche Bahn had 4,7 procent meer loon aangeboden, minimaal 75 euro en een looptijd van 29 maanden. De EVG ging hiermee niet akkoord.

Op de website van de GDL staat dat de Deutsch Bahn heeft geaccepteerd, dat de cao-onderhandelingen van andere vakbonden geen rol spelen bij het aannemen van een bemiddelingsuitspraak of het afsluiten van een nieuwe cao. De huidige stand van zaken zal daarom geen onderdeel zijn bij de eigenlijke bemiddelingsprocedure.

In de cao-bedrijfstak voor machinisten worden nu ook de rangeermachinisten opgenomen. GDL-vakbondsleider Claus Weselsky: “Na bijna een jaar cao-conflicten kon met druk tijdens het negende arbeidsconflict de gordiaanse knoop worden doorgehakt.”

De EVG heeft, in tegenstelling tot de GDL, die negen keer staakte, tijdens deze cao-onderhandelingen nog niet eerder opgeroepen het werk neer te leggen. De beide vakbonden traden niet gezamenlijk op, omdat ze het niet met elkaar eens konden worden.

Bron:
STERN: Lokführer beenden Bahn-Streik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.