Sprachinstallateur: een avond voor Thomas Kling

KuStift_Kling_Hardcover RZ.indd

Die gebrannte Performance (Lilienfeld Verlag)

Op dinsdagavond 18 augustus organiseert het Literarisches Colloquium Berlin een avond die volledig in het teken staat van de in 2005 op 47-jarige leeftijd overleden schrijver/dichter Thomas Kling. Hij geldt als één een van de meest invloedrijke dichters binnen de Duitstalige literatuur in de tweede helft van de 20e eeuw.

Aanwezig zijn de dichteres, poet performer en kersverse Bachmannpreis winnares Nora Gomringer, radio-auteur Ulrike Janssen en literatuurcriticus en uitgever van het internationale literaire tijdschrift Schreibheft Norbert Wehr. Zij praten onder leiding van de Duitse schrijver/dichter en vriend van Thomas Kling Marcel Beyer.

Taalinstallateur
Thomas Kling was een dichter die zich al zeer vroeg bewust was dat het dichten niet in de laatste plaats een performance act is. Hij is de uitvinder van het Duitse woord Sprachinstallateur (taalinstallateur). Kling concentreerde zich vooral op het uitgesproken woord c.q. de voorgelezen tekst, die hij als zijn partituur verstond. De veelstemmigheid van Thomas Kling en zijn focus op de mogelijkheid dat een gedicht performatief kan zijn hebben het poëzielandschap flink opgeschud en veranderd.

Cd’s
Naar aanleiding van zijn 10e sterfjaar verschijnt Die gebrannte Performance (uitgeverij Lilienfeld). Dit zijn vier cd’s met ruim vier uur luistertijd, gemaakt door Norbert Wehr en Ulrike Janssen. Met deze vier compact discs is het mogelijk verschillende optredens van Thomas Kling opnieuw te beluisteren en zijn gedichten levendig te ervaren. Bovendien bevat de zorgvuldig samengestelde cd-verzameling een boekje met twee veelzeggende gesprekken met Thomas Kling over zijn manier van dichten, met zijn teksten en de teksten van dichters die dezelfde weg bewandelen.

Video Thomas Kling
In de uitzending van de Dode dichters Almanak van 22 januari 2006 stond Thomas Kling centraal. Hij maakt zijn opvatting over poëzie duidelijk ( “Bovendien kopen de uitgeverijen ’n heleboel rotzooi op ’t gebied van poëzie. Er zijn weinig echte dichters. “) en leest zijn gedicht Oh Nacht voor, dat is voorzien van een Nederlandse vertaling door de vorig jaar overleden oprichter van Poetry International Martin Mooij. De video is een stukje uit het ZDF-programma Aspekte (1989).

Die gebrannte Performance zal dinsdag aan de hand van luisterfragmenten en een gesprek met de eerder genoemde Ulrike Janssen, Norbert Wehr én Nora Gomringer worden gepresenteerd. De avond word geleid door de eveneens eerder genoemde dichter/schrijver Marcel Beyer.

Sprachinstallateur. Een avond voor Thomas Kling
Met Nora Gomringer, Ulrike Janssen en Norbert Wehr
Gespreksleiding: Marcel Beyer

Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 8

LCB
Am Sandwerder 5
D-14109 Berlin

Bekijk ook:
New York. State of Mind – Marcel Beyer leest Thomas Kling (53:02)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.