Eerste Berlijnse restaurant met enkel ‘overtollige’ levensmiddelen

Foto: ©Rodolfo Belloli

Foto: ©Rodolfo Belloli

Is een wortel een beetje verschrompeld, dan wordt hij al snel weggeworpen. In Duitsland belanden volgens het Wereld Natuur Fonds jaarlijks 18 miljoen ton levensmiddelen op de vuilnishoop. Zes Berlijners zijn nu van plan daar iets tegen te doen en richten het eerste Duitse Reste-Restaurant (resten restaurant) op. In de keuken wordt alleen met vermeende oneetbare producten gewerkt.

Het nieuwe restaurant, dat enkel resten van levensmiddelen gebruikt die het verdiend hebben op een bord in plaats van in de kliko te belanden, wil in de herfst van start gaan, aldus Leoni Beckmann, voorzitter van de vereniging Restlos glücklich (volkomen gelukkig) vandaag in Berlijn. De zes op vrijwillige basis werkende restaurantoprichters werden door het resten restaurant Rub og Stub in Kopenhagen geïnspireerd. In Amsterdam bevindt zich ook al een dergelijk restaurant, te weten restaurant Instock in de Czaar Peterstraat.

Oorzaken van de verkwisting zijn vaak slechte planningen bij de inkoop, ‘verleiding’ door speciale aanbiedingen en fouten bij de opslag, aldus het Wereld Natuur Fonds. Veel levensmiddelen komen ook in de kliko terecht, omdat de uiterste verkoopdatum overschreden werd, maar dat betekent zeker niet altijd dat het product dan ook niet niet meer eet- of drinkbaar zou zijn.

Al op de boerderijen of in de supermarkten worden fruit, groente en andere waren deels uitgesorteerd. De nieuwe restauranteigenaars willen voor hun menu’s telkens de dag ervoor naar overtollige levensmiddelen vragen. Daarom zal er dagelijks een nieuwe menukaart zijn. Er wordt heel nauwkeurig in de gaten gehouden of alles eetbaar en goed is, garanderen de initiatiefnemers.

Momenteel zoekt de groep naar horecaruimtes voor circa 50 personen. Het liefste willen ze naar het stadsdeel Kreuzberg of Neukölln. Voor het project zonder winstoogmerk heeft de vereniging nog 50.000 euro nodig, die via crowdfunding zou moeten binnenkomen. De winst uit het restaurant zal ten goede komen aan sociale projecten.

Meer informatie over Restlos glücklichhttp://restlos-gluecklich.berlin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.